Инициатива за развитие на дигиталните умения на гимназисти в ерата

...
Инициатива за развитие на дигиталните умения на гимназисти в ерата
Коментари Харесай

Инициатива за развитие на дигиталните умения стартира през септември

Инициатива за развиване на цифровите умения на гимназисти в ерата на AI започва през септември
В началото на образователната година уеб сайтът prepodavame.bg, основан от Фондация “Заедно в час ”, стартира самодейност в поддръжка на развиването на цифрови умения на учениците в гимназиален стадий. Проектът се осъществя с поддръжката на Yettel и има упоритостта да стимулира над 10 000 души да подобрят своите цифрови умения в ерата на изкуствения разсъдък. 

По данни на Европейската комисия от 2022 година едвам 29% от хората на възраст 16-72 години имат най-малко базови умения в региона на цифровите технологии при приблизително 56% за Европейския съюз.
-->
 В интервала септември-декември учениците ще могат да се включат в предизвикателство, обвързвано с настоящата тематика за ролята и мястото на изкуствения разсъдък в живота на актуалния човек. Чрез него те ще развият уменията си за изследване и оценка на информация, онлайн връзка и колаборация, както и основаване на цифрово наличие.

За да поддържат учителите и учениците в тази задача, са основани анкета за установяване на равнище на цифрова просветеност, проекти и материали за уроци, свързани с европейската рамка за цифрова просветеност.

“Фокус при основаване на материалите бе консолидираното на метода на планово основаното образование. Тъй като желаеме да ангажираме гимназистите това е методът, който имаме вяра, че те ще припознаят за най-практически насочен и обвързван с действителния живот и бъдещето им ” - споделя Юлия Мишкова от екипа на prepodavame.bg “За никого не е загадка, че цифровите технологии трансформират метода ни на живот.  В последните години, темповете на развиване на цифровата промишленост стават все по-бързи, давайки ни по-малко време за акомодация към новата действителност. За да отговорим на тези промени, е належащо информация за тях да залегне и в образователната стратегия. Ето за какво сме повече от щастливи, че имахме опцията да работим дружно с екипа от експерти на Prepodavame.bg и да подкрепим основаването на  образователни запаси и принадлежности, които да оказват помощ на напъните точно в тази посока. Успяхме да създадем курс, който да поддържа  изграждането на познания и умения у гимназистите в сферата на цифровата просветеност и изкуствения разсъдък - тематика, която става все по-актуална в всекидневието ни, и тематика, която е залегнала и в Стратегията за стабилно развиване на Yettel “, съобщи Маргита Колчева, старши консултант „ Устойчиво развиване “ в Yettel. 

Повече за предизвикването може да научите тук:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР