Имаше една голяма спекулация, която, за съжаление, продължава. Не знам

...
Имаше една голяма спекулация, която, за съжаление, продължава. Не знам
Коментари Харесай

Фандъкова инспектира път: Не знам защо министър Пеканов води битка със Столична община

" Имаше една огромна нечиста сделка, която, за жалост, продължава. Не знам каква е повода за тази борба, която се води от страна на министър Атанас Пеканов ", съобщи пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова след инспекция на пътя към Дивотински манастир във връзка думите на служебния вицепремиер по еврофондовете, че столицата взима големи средства.

" От близо 13 милиарда лева, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, средствата, които бяха заложени и предпазени от нас при първия вид на проекта бяха в размер на 360 млн. лева за метрото и 250 млн. лева за канализация в четири обитаеми места на Столичната община ", сподели Фандъкова.

Според нея жителите могат и сами да създадат сметка какъв % е това от тези 13 милиарда лева .

" Тези планове дават отговор на всички условия на проекта и на Европейска комисия. За наслада съумях да защитя средствата за метрото. По начало те бяха предпазени и заложени като 360 млн. лева, което е по-малко от 50 % от нужните средства. За останалите средства, повече от 50 %, ние сме поели ангажимент да ги финансираме ", акцентира столичният кмет.

По думите на кмета не дава отговор на истината и това, че София разчита единствено на европейски средства .

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" София има потенциал да пази заемни средства, с цел да може да съфинансира своите планове. За страдание, средствата за канализация бяха изрично орязани. Нямам пояснение за какво. Успяхме да защитим плановете за тези четири обитаеми места, влязоха в предходния вид на проекта и внезапно тези 250 млн. лева се оказаха извънредно значими за новите тактики на съставителите на този проект ", разяснява Фандъкова.

Тя изрази вяра, всички народни представители от София, без значение от коя политическа мощ са, да създадат всичко допустимо да защитят жителите на София, тъй като " тези пари не са за Фандъкова, за Столичната община, а за тези обитаеми места, за които мъчно биха могли да бъдат обезпечени средства ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Кметът акцентира, че София има интерес да се развиват и другите райони, само че София е моторът на стопанската система на страната и създава над 40 % от Брутният вътрешен продукт.

" Софиянци заплащат като физически лица повече от 40 % от налозите в страната. Като юридически лица повече от 50 на 100 от приходите в държавната хазна се заплащат от софиянци. Те не получават тези средства, тъй като, за жалост, финансовата ни система не е децентрализирана. Затова София разчита единствено на локалните си налози и такси, и несъмнено, на строгата финансова дисциплинираност, която наложихме, с помощта на която София има най-високия вероятен кредитен рейтинг за община. Това ни разрешава да пазиме заеми. Ние сме обезпечили близо 300 млн. лева лични средства за метрото ", посочи тя.

По думите на столичния кмет държавното управление и Столичната община имат задължения към една четвърт от българските жители, които живеят в София и не са изолирани от България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР