Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в

...
Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в
Коментари Харесай

„Да гребем в една лодка“: Властта и протестиращите миньори подписаха споразумение

Имаме извънредно съглашение, което беше подписано от главните участници в срещата. Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те могат да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след срещата с протестиращите служащи от въглищните централи.

По думите му това е началото на много по-подробно разискване, което е значимо да се случи. Денков изясни, че подписите стоят под шест точки, които на следващия ден ще бъдат импортирани в Народното събрание, с цел да бъдат гласувани от депутатите. Все отново това зависи и от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който би трябвало да свика изключително съвещание, в случай че не го направи – гласуването ще остане за четвъртък.

“Първите две точки са експертни и засягат стабилността на системата. Ангажиментът е и на партиите, подкрепящи кабинета. Базовите мощности би трябвало да са задоволителни за непоклатимост на електрическата система. Част от организациите споделиха, че стопират митингите, откакто приемем съглашението, друга част – ще приказват с протестиращите и тогава ще решат. Трудно е да се реализира единодушие и сред другите участници в полемиката, които съставляват протестиращите ", добави министър председателят, като акцентира, че представителите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи са били градивни, както и обществените сътрудници.

Денков изясни, че с цел да стартират договарянията с Европейска комисия, е трябвало да бъдат импортирани текстовете в Комисията.

Парите са отделени за България и в случай че не ги желаяме, те ще бъдат преразпределени на други страни членки. Искаме да създадем нещо позитивно за протестиращите – в случай че не гребем в една лодка, тя ще стои на едно място ", акцентира Денков.

От своя страна водачът на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че в " некоалицията " са съществени сътрудници, тъй като в сложни моменти могат да разчитат един на различен.

" Положени са подписите на всички представители на политически партии в съглашението. Най-важно е, че намерихме решение. Народно събрание би могло да го препотвърди посредством декларация. Единственият късмет е да влезе като точка в съвещанието в четвъртък или на изключително такова, свикано от ръководителя на Народно събрание. Надявам се от Българска социалистическа партия също да желаят трайно решение ", разясни тя.

Делян Пеевски от Движение за права и свободи счита, че митингите ще спрат, тъй като задачата на политиците е хората да са удовлетворени.

Не желаех панаири, по тази причина бях срещу лъчение онлайн на срещата ", добави той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР