Има такова понятие като автосинхронизация. Накратко: ако в дадена общност

...
Има такова понятие като автосинхронизация. Накратко: ако в дадена общност
Коментари Харесай

Стадното чувство или “законът на 5-те процента”

Има такова разбиране като автосинхронизация. Накратко: в случай че в дадена общественост 5% % от нея правят по едно и също време несъмнено действи, останалите, даже и да са мнозинство, стартират да го повтарят. Теория, която можем още да назовем ДОТУ – Достатъчно Обща Теория на Управление.

Виждаме непрестанно доказателства, че не е единствено доктрина. Да речем, пасе си добродушно табун коне и внезапно, нещо подплашва 5% от тях. Те се втурват в бяг, а мигновено след тях хукват и останалите.

Същата специфичност се демонстрира и при хората. Наскоро британски учени организираха любопитен опит: събраха доброволци в просторна зала и ги поканиха да се движат из нея както намерят за добре. Само на 5% от тях обаче дали специфични указания по какъв начин тъкмо да се движат и по кое време. Не след дълго всички останали следвали и копирали придвижването на малцинството. Така било потвърдено пробно, че когато 5% от хората се насочват нанякъде с избрана цел, те могат да принуждават цялото голям брой да поеме в тяхното направление.

Между другото, всеки може да направи за себе си подобен опит. Достатъчно е да отидете на концерт с няколко другари и да започнете да аплодирате дружно в даден миг – към този момент знаете какво следва – цялата зала ще се причисли към вас.

Няколко потребни на практика извода от това: оптималнита численост за създаване на екип е 20 души. Това е по този начин, тъй като 5% от 20 души = 1 човек – тази единица е водачът. Увеличаването на броя на хората в групата автоматизирано покачва риска от загуба на ръководство.

Например, в случай че в една образователна публика има 30-40 души, за един учител ще бъде извънредно мъчно да задава звук на занятието и непрекъснато да задържа вниманието на всички.

Разбира се, законът на 5-те % не трябва да се абсолютизира. Важно е да се има поради, че задвижването на процесите на самосинхронизация е прекомерно евентуално единствено тогава, когато хората са в положение на неосъзнатост на своите дейности, цели и аргументи . Не че не е постоянно срещано събитие, в противен случай и даже доста постоянно се злоупотребява с него за користни цели. 5% провокатори да вземем за пример са задоволителни да трансфорат кротичък протест в всеобщи вълнения. По нататък с образците и оценката на към този момент минали събития, можете да продължите и сами.

Инфо: Psychology Today

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР