Има договорка и аптеките, и т.нар. дрогерии също да могат

...
Има договорка и аптеките, и т.нар. дрогерии също да могат
Коментари Харесай

Аптеки и дрогерии също ще могат да предоставят помощни средства на хората с увреждания

Има сделка и аптеките, и така наречен дрогерии също да могат да дават на хората с увреждания помощни средства. Това заяви шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев при чуване в Народното събрание на въпрос на " ИТН ". 

Поводът за чуването е, че от 1 юли тази година НЗОК стартира да дава отговор за разпределяне, отчитане, надзор, възнаграждение и ремонт на помощни средства за хора с увреждания.  

Салчев изясни, че условията за търговците на дребно са да бъдат регистрирани в Изпълнителната организация по медикаментите, а търговците на едро би трябвало още веднъж да подадат своите документи, защото заради смяна в нормативната уредба търгът предходната година е бил преустановен. Имам терзания кои, по какъв начин и дали ще се явят на търгове, само че ние не може да накараме принудително някой да се яви на търг, разяснява Салчев.   

Списъкът с помощни средства към този момент би трябвало да бъде осъвременяван всяка година, когато се пускат търговете, сподели още той в отговор на въпрос от ГЕРБ-СДС. 

От " Продължаваме Промяната " сложиха въпроса за ремонта на медицинските произведения, ортези и протези, като показаха, че до момента заявките са подавани в дирекциите за обществено подкрепяне, а в този момент – единствено в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Това са опциите на Касата - 28 районни офиса, по тази причина ще се стремим да електронизираме процеса за подаване на така наречен претенции за ремонт, уточни Петко Салчев. Фирмите, които ще сключат с нас контракт, откакто потвърдим настояването, те на място би трябвало да извършат или да получат, или да ремонтират съответното помощно средство. Самото позволение и заплащането обаче се постанова да бъде осъществено в РЗОК, изясни той.

В отговор на въпрос на " Демократична България " за опциите за доставка на помощни средства до дома на ползвателя, Салчев сподели, че в договорите за търговците на дребно е планувана опцията на лежащо болните да бъдат предоставени на място, а на тези, които не могат да посетят офиса на търговеца, е планувана опцията - от упълномощено лице.

Много скъпите помощни средства ще бъдат на централно наблюдаване и ще се преглеждат от комисии, изясни още шефът на НЗОК.  

Салчев осведоми още, че НЗОК е дала задание на " Информационно обслужване " да се свържат системите на ЛКК/ТЕЛК със системата на НЗОК. Агенцията за хората с увреждания към този момент е трансферирала цялата база данни на хората с увреждания към Здравната каса. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР