Икономическият растеж в Швеция се изправят пред един добре познат

...
Икономическият растеж в Швеция се изправят пред един добре познат
Коментари Харесай

Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската икономика

Икономическият напредък в Швеция се изправят пред един добре прочут проблем - неналичието на квалифицирана работна ръка, споделя Bloomberg. Дори след рекордния брой мигранти през последните три години, които усилиха популацията на страната до над 10 милиона, на фирмите им е все по-трудно да намерят чиновници.

Броят на свободните работни места по отношение на броя на хората, които търсят работа, е най-голям от 2000 година насам. 12 от 15 бранша не могат да намерят подобаващи чиновници, сочат формалните данни на Стокхолм.

Липсата на добре квалифицирани фрагменти е проблем в голям брой браншове у нас и е честа тематика при обществените изяви на работодателските организации.

Расте напрежението и упованията държавното управление, водено от социалистите, да резервира темпа на растеж на стопанската система. Властта към този момент показа бюджет, цялостен със тласъци и понижение на налозите. Добавени са разноски за повишение на квалификацията на работещи, което може да реши част от казуса.

През август т.г. броят на незаетите работни места се увеличи с 9% от година по-рано до 78 000. В съпоставяне с две години по-рано растежът е още по-висок - с цели 41 %. Изследване измежду 60 000 компании на най-голямата локална работодателска организация демонстрира, че 75 % от компаниите изпитват компликация на намерят чиновници.

Недостигът на жилища прави обстановката още по-сложна, защото хората не могат да се реалокират там, където има работни места, счита Торбьорн Халдин, икономист в организацията.

Изпълнителният шеф на Sweco Томас Карлсон, който има проекти да наеме 1 000 души в Швеция през тази година, съобщи пред Bloomberg, че не има вяра рецесията скоро да завърши, а тъкмо противоположното - да се задълбочи още повече.

През тази година стопанската система на Швеция пораства с 3% за трета поредна година. Очакванията на държавното управление са през идната година темпът да се забави до 2.5 %.

Анализ на Централната банка удостоверява, че намирането на чиновници с вярната подготовка е един от най-големите проблеми, като показва, че равнището на безработица е на същото равнище като от преди финансовата рецесия, а броят на новите работни места се е нараснал двойно. Riskbank обаче се надява, че дефицитът ще докара до повишение на заплатите, а оттова и на инфлацията. Ръстът на възнагражденията през последните години е " анемично ".

Официалните данни демонстрират, че над 300 000 души в Швеция нямат работа, като това съставлява равнище на безработицата от 3.9 % през август - най-ниското от 2008 година насам. Безработицата измежду тези, които са родени в чужбина, е 22 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР