Идеята за пускане на персонализирана охладителна система за различните видове

...
Идеята за пускане на персонализирана охладителна система за различните видове
Коментари Харесай

Cooler Master представи универсалната охладителна система за видеокарти: тя е тиха и ефективна

Идеята за стартиране на персонализирана охладителна система за другите типове видеокарти от време на време поражда в съзнанието на огромни и дребни производители на компютърен хардуер, само че нищо не довежда до всеобщо произвеждане. Но евентуално пазарният колос, представляван от Cooler Master, ще промени обстановката — на презентацията на CES 2024 компанията показва своето неповторимо решение, наречено Project VGA Cooler, което е универсална система за изстудяване на графични ускорители. Трябва да стане ясно, че сега охладителят е във тип на първообраз и евентуално към момента се нуждае от някои усъвършенствания, само че концепцията към този момент е ясна.

Cooler Master предлага на притежателите на видеокарти да заменят общоприетата охладителна система с персонализирано решение. Не е належащо да се разглобява цялата видеокарта — просто се отстранява декоративния кожух, на който са инсталирани вентилаторите, и се сменя с фирменото решение. Обикновено това изисква единствено отвиване на няколко винта или обособяване на пластмасови скоби, тъй че даже и новак може да се оправи със задачата. След това на общоприетия нагревател на видеокартата може да се инсталира персонализирания корпус с два вентилатора Mobius с диаметър 120 mm, които в началото са били предопределени за монтаж в корпуса на компютъра или на охладител вид кула. Това е доста спокоен и мощен модел вентилатор — генерира въздушен поток от 125 кубични метра на час.

В резултат на това, съгласно разработчиците на плана, охладителната система ще работи доста по-тихо и по-ефективно от всяко общоприетоо решение, даже и на най-високо равнище. За страдание, производителят не дава действителни проби, данни от измервания или най-малко някаква съответна информация, само че като цяло сходно изказване може да е правилно — най-често видеокартите са оборудвани с 80-90 mm вентилатори, които би трябвало да работят на високи скорости, с цел да генерират сходен въздушен поток и надлежно шумят в пъти повече. Но даже и при оптимални скорости, този тип изстудяване ще отстъпва на модела Project VGA Cooler.

Като част от презентацията, сътрудниците на Cooler Master са модернизирали видеокартата ASUS GeForce RTX 4090 TUF, като са конфигурирали специфичното изстудяване върху нея и целият развой е минал извънредно безпрепятствено. Разбира се, сега не е напълно ясно по какъв начин ще се държи корпусът върху радиатора при монтиране върху друга видеокарта — в последна сметка всяка компания има собствен личен дизайн на алуминиевия нагревател, което значи, че могат да зародят компликации при инсталирането. И, несъмнено, пораждат въпроси по отношение на цената — дали Project VGA Cooler ще обезпечи сходно намаляване на температурата, че да има смисъл от рискуване на гаранцията и в допълнение доплащане за това?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР