И този път autocar-ците не разочароват. Те разглеждат отблизо моделите,

...
И този път autocar-ците не разочароват. Те разглеждат отблизо моделите,
Коментари Харесай

Кой е първият автомобил на САЩ? А на Франция? А на Чехия? А на Италия? А на Пакистан? Това са първите коли на всяка една автомобилосглобяваща държава

И този път autocar-ците не разочароват. Те преглеждат от близко моделите, които слагат началото на международната автомобилна промишленост.

За задачите на тази публикация те не взимат поради комерсиалните и военните коли, прототипите, единичните екземпляри, спортните коли, локалните версии на коли, създадени другаде, и всички коли, задвижвани с пара. 

Освен това серийно произвеждане значи относително огромен брой коли за времето с желанието да бъдат продадени на обществеността.

Промяната на тези дефиниции ще докара до друг лист, който можете да опитате сами. Автомобилите са показани в последователен ред:

Германия: Benz Patent-Motorwagen (1886 г.)

По всеобщо, въпреки и не универсално единодушие, триколесният Patent-Motorwagen със задно ситуиран мотор, планиран и издигнат от Карл Бенц (1844-1929 г.), е първият автомобил в света, а затова и в Германия.

Мощността му е била малко по-малка от тази на един кон, само че е имал многочислени преимущества спрямо четириколките.

Третият образец е фамозен с помощта на брачната половинка на Бенц – Берта (1849-1944), която през август 1888 година взема двамата си сина на първото в света пътешестване по шосе.

Това провокира голяма известност и води до дефинитивно произвеждане на към 25 автомобила, преди да бъде сменен през 1894 година от четириколесния Benz Velo, от който за осем години са създадени над 1200 броя.

Франция: Peugeot Type 2 (1890 г.)

Добре знае се, че Panhard et Levassor Type A и Peugeot Type 3 са пуснати в продажба през 1891 година Всеки от тях е оборудван с V-образен мотор Daimler, създаден по лиценз от Panhard.

Въпреки това историкът Жан-Луи Лубе написа, че Panhard се съгласява да предлага и продава по-ранния Type 2 на Peugeot – също с мотор Daimler – който е създаден в серия от единствено четири автомобила през 1890 година

Това би означавало, че Type 2 в действителност е бил първият френски автомобил, възложен на обществеността, макар че Panhard го е държал 10 месеца, преди най-сетне да откри покупател през юни 1891 година

Белгия: Vincke (1894 г.)

В последно време приносът на Белгия към автомобилната промишленост се състои в сглобяването на коли, проектирани от производители от други страни. В началото на XX в. обаче в Белгия има близо 200 марки коли,

Най-ранната е Vincke, която основава първообраз през 1894 година и стартира да се създава през идната година. Компанията реализира необикновен триумф след въвеждането на нов модел, наименуван Ideal, през 1898 година, само че по-късно изпада в тежки времена и през 1905 година е оповестена в неплатежоспособност.

Италия: Miari & Giusti (1894 г.)

Базираната в Падуа компания Miari & Giusti е учредена през 1894 година и съвсем незабавно стартира производството на триколесен автомобил, планиран от Енрико Бернарди (1841-1919 г.).

Бернарди е виновен даже за мотора, защото към този момент е бил конструирал няколко, които задвижвали разнообразни устройства, в това число шевната машина на щерка му и най-малко една модифицирана триколка.

С помощта на Бернарди Miari & Giusti става първият производител на коли в Италия. Първият Fiat се появява едвам пет години по-късно.

Съединени американски щати: Duryea (1896 г.)

Чарлз Дюриеа (1861-1938 г.) и брат му Франк (1869-1967 г.) конструират първия си автомобил през 1893 година, а на идната година – още един.

След това те основават краткотрайната компания Duryea Motor Wagon Company, която до края на 1896 година създава и продава още 13 автомобила с усъвършенстван дизайн.

Впоследствие братята потеглят по разнообразни пътища, само че на тях се приписва заслугата за въвеждането на серийното произвеждане на коли в Съединените щати.

Чехия: Tatra Präsident (1897 г.)

Präsident е първият автомобил, създаден от чешката компания (или Чехословашката по това време), известна през днешния ден като Tatra.

По създание това е карета – вид транспортно средство, което компанията създава от близо половин век – само че с 2,7-литров двуцилиндров мотор Benz, инсталиран в задната част, а не с кон, прикован начело.

Според сведенията оптималната скорост на автомобила е била 30 км/ч, а разходът на гориво – към 15 литра/100 км.

Оригиналният модел провокира забележителен интерес и усъвършенстваните му версии се продават под разнообразни имена. През 1977 година е показано копие на истинския Präsident, издигнато от Tatra по истинската спецификация.

Англия: Humber Sociable (1898 г.)

Daimler Motor Company стартира да продава коли в Обединеното кралство през 1896 година Първоначално те просто се внасят от едноименната немска компания, само че през 1897 година стартират да се оферират екземпляри, създадени в Ковънтри.

Те обаче са създадени по немски патенти. Въпреки че феновете на Daimler биха могли да възразяват против това, може да се каже, че колите в действителност са английски версии на немски модели.

Ако това е по този начин, огромното произвеждане на същински английски модел стартира с стартирането на Humber Sociable през 1898 година Това триколесно транспортно средство, явно повлияно от френския Bollée voiturette, се задвижва от мотор, планиран от Чарлз Макроби Търъл (1875-1923 г.).

Швеция: Scania (1903 г.)

По-известна през днешния ден с комерсиалните си коли, Scania пуска в произвеждане автомобил през 1903 година Първоначално доста от съставените елементи са импортирани от Франция и Германия, само че през 1908 година стартира да употребява личен мотор, като до тогава продава към 70 броя.

Vabis, чиято съществена активност е обвързвана с вагони и камиони, също създава лек автомобил през 1903 година, откакто шест години по-рано стартира с несполучлив първообраз. През 1910 година компанията се слива със Scania. СНИМКА: Прототип на Scania от 1901 година

Япония: Takuri (1907 г.)

Пет години откакто стартира работа по първия си първообраз, през 1907 година Команосуке Учияма основава това, което нормално се счита за първия японски автомобил с бензинов мотор. (Първият парен автомобил и първият рейс се появяват през 1904 г.)

Произведени са към 10 екземпляра. Смята се, че принц Арисугава Такехито (1862-1913 г.) е купил един от тях. Друг образец сега е изложен в Музея на колите Toyota в Нагакуте.

Русия: Russo-Balt 24-30 (1909 г.)

Първият създаден в Русия автомобил може би е бил „ Яковлев и Фрезе “ (известен също като „ Яковлев-Фрезе “).

През 1896 година е издигнат най-малко един образец и е посочена хипотетична цена на дребно, само че планът скоро се проваля, частично заради гибелта на един от създателите му.

Мащабното съветско произвеждане на коли стартира с стартирането на внушителния модел Russo-Balt 24-30 през 1909 година Съобщава се, че са създадени 347 екземпляра.

Базата на Russo-Balt е в Рига, която по това време е част от Руската империя, само че в този момент е столица на Латвия – тъй че 24-30 може да се смята и за първия латвийски автомобил.

Австралия: Tarrant (1910 г.)

Харли Тарант (1860-1949 г.) създава към 16 автомобила в Мелбърн сред 1900 и 1907 година Бизнесът му се проваля, защото не може да се конкурира по цена с вносните коли като Ford Model T, и вместо това става дилър на Ford.

През 2002 година Кралският авто клуб на щата Виктория придобива автомобил Tarrant, създаден през 1906 година

В знак на спомагателна респект към австралийския пионер в автомобилостроенето, клубът кръщава и функционалната си зала на името на самия Тарант.

Аржентина: Anasagasti (1912 г.)

Аржентинската автомобилна промишленост е основана от инженера, пионер в аеронавтиката и инцидентен играч Орасио Анасагасти (1879-1932 г.), който пуска в лимитирано произвеждане автомобил през 1912 година

Проектът продължава три години, преди да се провали заради липса на доставки на части по време на Първата международна война. Произведени са към 50 екземпляра от автомобила, като доста от тях са употребявани като таксита в Буенос Айрес.

Днес в градовете Кордоба и Салта има улици, кръстени на Анасагасти.

Полша: CWS T-1 (1927 г.)

Първият полски автомобил, който влиза в серийно произвеждане, е издигнат от Centralne Warsztaty Samochodowe (CWS), която дава отговор и за мотоциклетите Sokol.

Между 1927 и 1932 година са създадени към 800 екземпляра от CWS T-1, като всички употребяват едно и също шаси, само че с разнообразни елегантни каросерии.

Благодарение на изключително гениална структура на Тадеуш Тански (1892-1941 г.) целият автомобил, в това число 3,0-литровият му четирицилиндров мотор, може да се разглобява и сглобява единствено с един ключ и една отвертка.

Южна Корея: Sibal (1955 г.)

Hyundai Pony от средата на 70-те години на ХХ в. от време на време се дефинира като първия южнокорейски сериен автомобил, само че Sibal го предшества с две десетилетия.

Пуснат на пазара през 1955 година, Sibal споделя доста съставни елементи с военния джип, на който наподобява. Цитираните оценки за броя на създадените бройки варират, само че всички са в границите на няколко хиляди.

Китай: Dongfeng CA71 (1958 г.)

Въпреки че се задвижва от 1,9-литров мотор на Mercedes, Dongfeng CA71 се счита за първия локален лек автомобил в Китай.

Понякога се твърди, че Hongqi CA72 е притежател на тази купа, само че по време на доста късия индустриален интервал на Dongfeng той към момента е бил на стадий първообраз.

И двата автомобила са проектирани и създадени от First Automotive Works (FAW), която през днешния ден създава доста коли под няколко търговски марки.

Египет: Рамзес (1958 г.)

Ramses е модифицирана версия на NSU Prinz – първият автомобил, който немската компания пуска на пазара след края на Втората международна война.

Като първи автомобил на своята страна, Ramses естествено е бил мотив за горделивост измежду египтяните. Той обаче изпада в недружелюбност, откакто през 1960 година е учредена компанията Nasr, която създава сглобявани на място Fiats, които са доста по-добри.

Украйна: ЗАЗ-965 (1960 г.)

ЗАЗ-965 е първият от дългогодишната серия дребни коли, известни като Запорожец. Въпреки че на външен тип доста наподобява на Fiat 600, в реалност е напълно друг автомобил.

Основните разлики включват мотор V4 с въздушно изстудяване (Fiat употребява редови четирицилиндров мотор с водно охлаждане), без значение предно окачване и каросерия с три кутии.

Подобрена и по-мощна версия, наречена ZAZ-965A, е пусната на пазара в края на 1962 година Производството на този автомобил се припокрива с това на второто потомство Запорожец, което се създава в разнообразни форми от 1966 до 1994 година

Бразилия: Brasinca Uirapuru (1964 г.)

Създаден от компания, чийто главен предмет на активност е строителството на камиони, Uirapuru наподобява е първият локален бразилски автомобил, предопределен за придвижване по пътищата.

Това е състезателен автомобил, задвижван от 4,3-литров шестцилиндров мотор на Chevrolet, който е спрян от произвеждане след по-малко от 80 екземпляра заради липса на търговски триумф.

Uirapuru е може би най-известен поради очевидната си аналогия с малко по-късния Jensen Interceptor. Най-очевидната връзка е, че и двата автомобила имат обгръщащ заден прозорец, само че това се отнася и за Studebaker Avanti от 1962 година

Нова Зеландия: Trekka (1966 г.)

Според доказани данни Фредерик Денисън (1876-1960 г.) става първият новозеландец, който конструира автомобил с бензинов мотор през 1900 година, а Сесил Ууд (1874-1965 г.) е първият, който конструира повече от един автомобил, започвайки от идната година.

Почти цялото серийно произвеждане в Нова Зеландия от този момент насам е на задгранични коли. Въпреки това сред 1966 и 1973 година са създадени към 2500 екземпляра от локалния модел Trekka.

Trekka наподобява доста на дребен Land Rover, само че множеството от механичните му детайли са взети от първото потомство на Skoda Octavia, пуснато на пазара през 1959 година

Турция: Anadol A1 (1966 г.)

Първият всеобщо създаван автомобил в Турция е създаден от Otosan, само че има доста английско въздействие. Той е създаден отчасти от Reliant и се задвижва от мотор Ford Kent, а каросерията му е от стъклопласт, проектирана от Том Карен (роден 1926 г.).

Смята се, че в интервала 1966-1975 година са създадени над 15 000 екземпляра от A1. Anadol продължава да създава други модели до 1991 година А1 е предшестван от Devrim, който се появява през 1961 година Това би могъл да бъде първият сериен автомобил в Турция, само че планът се проваля откакто са създадени единствено четири бройки.

Иран: Saipa 701 Caravan (2000 г.)

В продължение на доста години иранската автомобилна промишленост е доминирана от Saipa и Iran Khodro, които създават доста задгранични модели по лиценз. Saipa е първата, която създава автомобил със лична структура.

Моделът 701 Caravan е миниван или MPV, явно въодушевен от първото потомство Ford Galaxy, SEAT Alhambra и Volkswagen Sharan, само че задвижван от 2,4-литров мотор на Nissan.

Той е пуснат на пазара през 2000 година, а година по-късно е последван от Samand на Iran Khodro – седан, основан на платформата на Peugeot 405.

Пакистан: Adam Revo (2005 г.)

Въпреки че колите се сглобяват в Пакистан повече от половин век, едвам през април 2005 година на пазара се появява локален автомобил. Градският автомобил Adam Revo е най-евтиният автомобил в страната и единственият, планиран на локално равнище.

Въпреки това той е спрян от произвеждане единствено 17 месеца след дебюта си заради липса както на оборотни средства, по този начин и, както твърди компанията, на държавна поддръжка.

Тайван: Luxgen M7 (2009 г.)

От 50-те години на предишния век Yulon Motor сглобява коли, проектирани от задгранични производители. През 2009 година пуска на пазара първия си локален модел с нова марка, както и този на Тайван.

Luxgen M7 е огромен MPV, предлаган със седем или осем места. Той остава в произвеждане, до момента в който други модели на Luxgen се появяват и изчезват, само че се чака да бъде спрян от произвеждане през ноември 2021 година

Кения: Mobius 2 (2015 г.)

Базираната в Найроби компания Mobius Motors е основана, с цел да създава здрави SUV коли, подобаващи за африканските пазари. Прототипът, Mobius I, е последван от първия сериен модел, Mobius 2, за който самата компания твърди, че е пуснат на пазара през 2015 година, макар че други източници показват разнообразни години.

Този модел е последван от по-голяма и по-мощна версия от второ потомство, която продължава да се продава и през днешния ден. Наскоро към нея се причисли Mobius 3.

Хърватия: Rimac Concept One (2016 г.)

Хърватия има дълга история в производството на транспортни средства и съставни елементи, само че е произвела доста малко лични коли. Най-ранният от тях наподобява е Rimac Concept One.

Въпреки името си, това е бил сериен модел, въпреки и напълно малко. Това беше напълно електрически състезателен автомобил с мощ от близо 1300 к.с.

През 2010 година производителят на транспортни средства DOK-ING основава автомобилно поделение и основава идея за електрически градски автомобил, наречена XD, само че тя по този начин и не се създава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР