И така, напомням на читателите, че това са всичките четири

...
И така, напомням на читателите, че това са всичките четири
Коментари Харесай

През този уикенд японската мисия Хаябуса 2 ще се завърне на Земята с проби от астероида Рюгу!

И по този начин, подсещам на читателите, че това са всичките четири задачи през 2020 година, особено предопределени да доставят материал на Земята от други обекти в Слънчевата система, или да стартират процеса по доставката на подобен: “Хаябуса 2 ” на Япония (изучаваща метеорита Рюгу), “Чанг’e 5 ” на Китай (изучаваща Луната), “Озирис-Рекс ” на Съединени американски щати (която през октомври се спусна и събра материал от метеорита Бену) и “Пърсъвиърънс ” на Съединени американски щати (която ще събере скали от Марс за по-нататъшна доставка на Земята). 

По информация от Японската галактическа организация ще бъде обезпечено лъчение онлайн, като предаването ще стартира на 5-ти декември в 19:00 ч. българско време (линк към Youtube). 

Автоматичната междупланетна станция “Хаябуса 2 ” беше изстреляна преди шест години, на 3 декември 2014-та. През месец юли 2018 година тя дойде в покрайнините на Рюгу, а през идващите месеци наред спусна на неговата повърхнина няколко астероидохода “Минерва 2 ” и европейския спускаем уред “Маскот ”. На 13-ти ноември 2019 година задачата напусна метеорита и стартира противоположния си път към Земята.

Спускаемата капсула ще би трябвало да извърши меко приземяване в региона въз основата Вумера в Австралия. Ако всичко премине наред и се окаже, че в контейнерите има значително количество скали и прахуляк от метеорита, тези проби биха били скъпи за науката. Рюгу е от така наречен С-клас метеорити, което значи, че повърхността му е построена главно от въглерод и се намира на огромно разстояние от Слънцето. Но учените считат, че на метеорита може да има и органични субстанции, остатъци от раждането на Слънчевата система. 

Така чрез проучването на пробите от Рюгу, които дойдат на Земята през този уикенд, откривателите ще потърсят отговор на един от най-вълнуващите въпроси: Как се е появил животът на нашата планета? 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР