Хората не трябва да използват капки за очи, които съдържат

...
Хората не трябва да използват капки за очи, които съдържат
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Не използвайте тези капки за очи с амниотичната течност

Хората не би трябвало да употребяват капки за очи, които съдържат амниотична течност - течността, която заобикаля и омекотява развиващия се плод в утробата, предизвести Администрацията по храните и медикаментите (FDA). Продажбата на тези капки за очи, нито една от които не е утвърдена от FDA, повдига " евентуални обилни опасения за сигурността ", написа организацията в изказване, оповестено на 10 април.

Тъй като капките за очи с това изложение не са утвърдени от FDA, ще би трябвало да бъдат предписвани според приложение за проучване на ново лекарство (IND). В допълнение, пациентът ще би трябвало да подпише формуляр за единодушие, потвърждаващ знанието му, че продуктът е бил употребен под приложение на IND. Уведомлението за публичната сигурност на FDA обаче беше провокирано от артикули, които се продават непосредствено на потребителите онлайн, съгласно изказване на организацията.

„ Тъй като тези артикули не са утвърдени от FDA, организацията не разполага с информация за тяхното произвеждане и няма гаранция, че продуктите са безвредни и ефикасни за каквато и да била болест или положение “, се споделя в известието на FDA.

Don't use 'amniotic fluid' eye drops, FDA warns
— Live Science (@LiveScience)
В края на 2022 година, преди да изпрати последното си уведомление за сигурност, организацията за контролиране на медикаментите изпрати две предупредителни писма до „ производителите, предлагащи на пазара капки за очи с амниотична течност “: едно до Regener-Eyes, произвеждащи артикул със същото име и M2 Biologics, които вършат артикул, наименуван StimulEyes. И двата продукта били пуснати на пазара като средства за лекуване на сухото око.

Писмата на FDA не загатват категорично амниотичната течност в главния си текст, само че означават, че Regener-Eyes е бил рекламиран като съдържащ „ биоматериали, получени от плацентата “, а StimulEyes е посочен като „ регенеративно лекарство “. Regener-Eyes са имали уеб страница с проучвания на амниотична течност и „ лечения, получени от амниота “, заяви Ars Technica на 20 април.

Ако капките за очи в действителност съдържаха амниотична течност, те евентуално щяха да имат „ стотици разнообразни фетални протеини и други субстанции, които не безусловно имат единствено потребни въздействия, тъй че има избрани опасности “, сподели Пол Нопфлер, професор по клетъчна биология и човешка анатомия в Калифорнийския университет. Може да има и риск от зараза окло окото, в случай че продуктите доближат кръвния поток , добави той.

" В ранна бременност амниотичната течност съдържа примес от течности и протеини, създадени от феталната тъкан и тялото на бременната жена . В края на бременността течността съдържа най-вече фетална урина и „ белодробни тайни “, съгласно медицинския източник StatPearls.

Another one for the " headlines you'd think would never have to be written " bucket:
— Mark Grapentine (@mgraps)

И по този начин, за какво някой би сложил амниотична течност в капки за очи? Амниотичната течност и амниотичната мембрана, най-вътрешният пласт на плацентата, съдържат стволови кафези , тъй че някои откриватели допускат, че течността и тъканта могат да имат регенеративни свойства, които биха били потребни в разнообразни медицински приложения, в това число като лекуване на избрани болести на очите, заяви Ars Technica. Въпреки това, единствено едно клинично изпитване е тествало капки за очи с амниотична течност, в което учените са тествали дали капките могат да оказват помощ за ускорение на възобновяване на пациентите след тип лазерна очна интервенция, само че са открили, че продуктът е неефикасен .

В неотдавнашното си уведомление FDA изиска от потребителите и доставчиците на здравни услуги да рапортуват всички негативни странични резултати или реакции, свързани с използването на капки за очи с амниотична течност , на MedWatch.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР