Хората, които редовно носят очила, имат умерено по-нисък риск от

...
Хората, които редовно носят очила, имат умерено по-нисък риск от
Коментари Харесай

Хората с очила са по-защитени от COVID-19, лещите не носят такава полза

Хората, които постоянно носят очила, имат умерено по-нисък риск от заразяване с COVID-19, до момента в който контактните лещи не оферират спомагателна отбрана. Това е заключението на група учени от Англия и Уелс, осъществили огромно проучване под наименованието Virus Watch с 19 000 участници. Резултатите от него са оповестени в платформата medRxiv преди партньорска инспекция.

Целта на изследването е била да проучва смисъла на окото като път на заразяване с ковид. Участниците са отговаряли всяка седмица на въпросник за потреблението на очила и контактни лещи, като проучването е почнало през юни 2020 година

Над 11 000 от тях са предоставяли всеки месец и кръвни проби, с цел да се потвърди съществуване или неявяване на болест със SARS-CoV-2.

Изследователския екип е анализирал и други рискови фактори, само че учените са безапелационни, че рискът от зараза е с 15% по-нисък за хората, които носят очила, спрямо тези, които в никакъв случай не са носили очила.

Защитният резултат е понижен при тези, които споделят, че очилата им пречат за носенето на маска. Също по този начин учените са установили, че не е следен предпазен резултат за носещите контактни лещи.

„ Носенето на очила за отбрана би трябвало да се преглежда като част от по-широки тактики за попречване на предаването на зараза в общността и може да бъде скъпо за разглеждане при положение на бъдещи пандемии и при специалности с висока експозиция, в това число от сферата на опазването на здравето “, е изводът на екипа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР