Холивуд се готви за връчването на 95-ите награди Оскар, към

...
Холивуд се готви за връчването на 95-ите награди Оскар, към
Коментари Харесай

Преди Оскарите: азиатско и ирландско силно присъствие. И някои интересни факти

Холивуд се готви за връчването на 95-ите награди " Оскар ", към които ексцентричният и на моменти загадъчен абсурдистки филм " Всичко на всички места едновременно " на самостоятелното студио А24 подхожда с най-вече номинации - 11, и като любимец за лъвски къс оценки. Всяка гала за статуетките на американската киноакадемия е придружена от своя дял от " министър председатели ", като през някои години те са повече от други. Тазгодишните " Оскар " -и не вършат изключение и оферират забавни обстоятелства, упования за изненади и евентуални върхове, написа Българска телеграфна агенция.

А24, самостоятелното студио, което стои зад продукции като " Всичко на всички места едновременно " и " Китът ", е готово да господства на идните награди, засенчвайки одобрените холивудски студия. Наложилата се напоследък като водещата самостоятелна кино компания е с 18 номинации за оценките на киноакадемията, отстъпвайки само на " Дисни " с 22. 

Анализаторите считат, че от разцвета на " Мирамакс " през 90-те години на предишния век без значение студио не е привличало толкоз внимание, гений и касов триумф.

Във време, когато огромните холивудски студия се приютяват в познатото, залагайки на продължения и преработвайки остарели хрумвания, A24 затвърждава репутацията си на компания, която поема опасности с истински планове, които другите студия подминават. Такъв е казусът и с френетичния и безреден " Всичко на всички места едновременно ", който е нейният най-касов филм със 107,4 милиона $ в интернационалния бокс-офис.

Освен евентуален успех за А24, тазгодишните награди крият и други забавни благоприятни условия - да вземем за пример да поправят грешките от близкото минало с " белите оскари или да счупят някой и различен връх.

" Всичко и на всички места едновременно ", който завоюва водещите награди на Гилдията на режисьорите, Гилдията на продуцентите и Гилдията на актьорите, се открои като любимец за топ оценката за най-хубав филм. Това е и продукцията, предлагаща най-вече нови " исторически " благоприятни условия.

Звездата на кино лентата Мишел Йео, която за първи път се съревновава за " Оскар ", е първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за основна женска роля.  (Родената в Индия Мърл Оберон, номинирана през 1935 година за " Тъмният ангел ", крие своя произход).
 Мишел Йео. Снимка АП/БТА
Родената в Малайзия Йео също по този начин има шанса да удвои броя на цветнокожите дами, които са печелили премията за най-хубава актриса. За миналите 94 години единствено Холи Бери е печелила " Оскар " за основна женска роля. Наблюдателите даже се майтапят по какъв начин киноакадемията се потупва предостатъчно по рамото и се поздравява с 200-те % повече отличени цветнокожи дами. 

Тази година за първи път артисти от азиатски генезис получават толкоз доста номинации за " Оскар ". Освен Мишел Йео, в актьорските категории ще се съревновават Ки Хи Куан и Стефани Хсу за " Всичко на всички места едновременно " и Хонг Чау за " Китът ". Също по този начин за първи път в конкуренцията за поддържаща женска роля взе участие повече от една азиатска актриса. Ако една от тях - Хсу или Чау, завоюва, тя ще стане третият азиатски победител в категорията.

Интерес в тазгодишното състезание буди и ирландското " настъпление " - петима или една четвърт от всички номинирани в актьорските категории са представители на Ирландия - квартетът Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън и Бари Киогън за " Баншите от Инишерин " и Пол Мескал за " Под слънцето ". 
 Колин Фарел, Мартин Макдона, Кери Кондън и Брендан Глийсън от  " Баншите от Инеширин " на нагридите " Златен глобус ". Снимка АП/БТА
Всъщност за първи път в актьорската конкуренция доминация постановат чужденците - 11 от 20 номинирани са кандидати от страни отвън Съединени американски щати.

Друг любопитен факт е, че за първи път от 7-ите награди " Оскар " през 1935 година конкуренцията за най-хубав артист е формирана напълно от номинирани за първи път: Брендън Фрейзър за " Китът ", Остин Бътлър за " Елвис ", Колин Фарел за " Баншите от Инишерин ", Бил Наи за " Да живееш " и Пол Мескал за " Под слънцето ".
 Остин Бътлър към този момент взе  " Златен глобус " за основна мъжка роля в трагичен филм за " Елвис ". Снимка АП/БТА
В актьорските категории единствено четирима реализатори към този момент са били номинирани за " Оскар " - Джъд Хърш, Анджела Басет, Мишел Уилямс и Кейт Бланшет. Бланшет е единствената отличничка измежду тях с две награди на американската киноакадемия за функциите й в " Авиаторът " и " Син жасмин ".

На Хърш, номиниран за поддържащата си роля в " Семейство Фейбълман ", принадлежи върха за най-дълъг интервал сред две номинации - 42 години. Преди артистът е бил номиниран за " Обикновени хора " (1980).

За първи път от 1977 година два кино лентата получават по четири актьорски номинации - " Всичко на всички места едновременно " и " Баншите от Инишерин ".

Сред сериозните кандидати за най-хубав филм тази година е и на " Западния фронт нищо ново ", военната драма по фамозния разказ на Ремарк, продукция на " Нетликс ". Филмът ускорява възможностите си и поради подтекста на войната в Украйна и мощното си антивоенно обръщение. Той събра и много рецензии, че не следва духа на романа.
 Кадър от " На западния фронт нищо ново " по романа на Ремарк. Снимка Netflix via AP/БТА
Анджела Басет, номинирана за най-хубава актриса в поддържаща роля за " Черната пантера: Уаканда вечно ", също влезе в историята на премиите " Оскар "  като първия реализатор от киновселената на " Марвел " с номинация за премия на американската киноакадемия. Само други двама артисти, снимали се в комиксови акомодации, са номинирани за " Оскар " и са го печелили - Хийт Леджър (посмъртно) и Хоакин Финикс за ролята на Жокера в разнообразни продукции на " Ди Си Комикс ". 

На 90-годишна възраст именитият композитор Джон Уилямс към този момент е най-възрастният номиниран за премия " Оскар ". Тази година той получи номинация за музиката към " Семейство Фейбълман ". С това Уилямс стана  най-номинираният жив човек с 53 номинации. Повече номинации от него - 59 (и 22 статуетки), има единствено Уолт Дисни. 

Стивън Спилбърг, който от десетилетия си сътрудничи с Джон Уилямс, също изравнява и чупи върхове. Той към този момент има еднакъв брой филми с Уилям Уайлър, номинирани за " Оскар " във водещата категория - 13. Според анализаторите е въпрос на време Спилбърг да усъвършенства това достижение. 

Стивън Спилбърг също така държи върха като първия и единствен режисьор с номинации за " Оскар " в шест разнообразни десетилетия.

За първи път всеки от номинираните за най-хубав режисьор е с номинация и за най-хубав сюжет. Режисьорите Мартин Макдона, Тод Фийлд, Стивън Спилбърг, дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт и Рубен Йостлунд ще се съревновават за наградата за автентичен сюжет.

Тази година за първи път две продължения - " Топ Гън: Маверик " и " Аватар: Природата на водата ", са номинирани в конкуренцията за най-хубав филм
Килим с цвят на шампанско
Холивудските звезди ще преминат по килим с цвят на шампанско на церемонията за 95-ите награди " Оскар " в неделя, когато уредниците имат намерение да насочат вниманието върху " Всичко на всички места едновременно ", " Топ Гън: Маверик " и другите номинирани филми, върнали публиката още веднъж в киносалоните, съобщи Асошиейтед прес.

Дали филмовата промишленост ще преодолее " шамара " от миналогодишната гала?

В случай на непредвидени обрати, разполагаем в " Долби тиътър " в Лос Анджелис ще бъде екип за ръководство на рецесии. Той бе основан, откакто артистът Уил Смит зашлеви сътрудника си Крис Рок на сцената предходната година и помрачи най-престижната гала във филмовата промишленост.

На 95-ата гала за премиите " Оскар " Академията за кинематографично изкуство и просвета на Съединени американски щати се надява да загърби случая и да предложи блестящо шоу с нови детайли, с цел да притегли младата аудитория и да увеличи телевизионния рейтинг.

Церемонията стартира в 20 часа локално време на източното крайбрежие на Съединени американски щати (полунощ по Гринуич в понеделник) и ще се излъчва онлайн от телевизия Ей Би Си. Комикът Джими Кимъл се завръща за трети път като водещ на шоуто.

Миналата година телевизионната аудитория на церемонията за премиите " Оскар " бе на второто си най-ниско равнище в историята с 16,6 милиона фенове. Сред новостите е излъчването на QR кодове на телевизионните екрани преди началото на рекламните блокове с линкове към къси видеозаписи за номинираните. Организаторите се надяват, че шерването на информация за претендентите ще подтикне феновете да продължат да гледат.

За да трансформират визията, уредниците взеха решение да заменят обичайния червен килим за пръв път от 1961 година и заложиха на цвят шампанско. Входът за звездите е затрупан с черен брезент, който ще придаде нощна атмосфера.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР