Късно снощи приключи 74-ото издание на кинофестивала Берлинале“. Филмът Дахомей

...
Късно снощи приключи 74-ото издание на кинофестивала Берлинале“. Филмът Дахомей
Коментари Харесай

Документалният филм Дахомей спечели Златната мечка на Берлинале

Късно нощес завърши 74-ото издание на кинофестивала „ Берлинале “. Филмът " Дахомей " на режисьорката Мати Диоп завоюва Златна мечка за най-хубав филм.

За поредна година огромната премия на “Берлинале “ печели документален, а не игрален филм. " Дахомей " на френско-сенегалската режисьорка Мати Диоп споделя за връщането на Бенин на  26 творби на изкуството, заграбени от френските колониални сили през 1892 година Той бе определен от интернационално жури под управлението на мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго, която е първият негър ръководител на журито на „ Берлинале “.

" Нуждите на пътешественика " на южнокорейския режисьор Хон Сансу завоюва Голямата премия на журито Сребърна мечка за филм. Филмът споделя историята на французойка (в ролята Изабел Юпер), която преподава в Република Корея, и затъва в алкохолна взаимозависимост.

Доминиканският режисьор Нелсон Карлос де Лос Сантос Ариас бе отличен със Сребърна мечка за най-хубав режисьор за кино лентата си „ Пепе ”. Историята на Пепе, един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, е въодушевила доминиканския режисьор да сътвори филм, в който разсъждава върху колониализма.

Сребърна мечка за най-хубав сюжет интернационалното жури присъди на кино лентата „ Умиращ ” на Матиас Гласнер.

Актрисата Емили Уотсън бе удостоена със Сребърна мечка за поддържаща роля за кино лентата „ Малки неща като тези ”. Ирландската историческа драма откри Берлинале на 15 февруари.

За най-хубаво актьорско осъществяване във водеща роля със Сребърна мечка бе отличен Себастиан Стан за ролята му в „ Различен човек ” на Арон Шимбърг.

Първата Сребърна мечка в конкурсната стратегия, връчена от интернационалното жури на 74-ото издание на Берлинале, бе за извънреден артистичен принос на Мартин Гшалхт за операторско майсторство за кино лентата „ Ваната на дявола ” на режисьорите Вероника Франц и Северин Фиала.

Церемонията за премиите на Берлинале се излъчваше онлайн онлайн от Берлинале паласт на уеб страницата и в Ютюб канала на фестивала, както и от телевизия ZDF.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР