Тя е американска актриса и модел от еврейски произход, известна

...
Тя е американска актриса и модел от еврейски произход, известна
Коментари Харесай

Ако имаш нужда от нещо, свирни - ХЪМФРИ БОГАРТ и ЛОРЪН БАКОЛ

Тя е американска актриса и модел от еврейски генезис, известна със своя присъщ пресипнал глас и приковаваща хубост. Американският кино институт я слага на 20-то място в класацията на най-големите женски образи на класическото холивудско кино.

Същият кино институт го назовава най-великия артист на всички времена. Една от функциите, с които остава в историята на киното, е ролята му в „ Казабланка “ през 1942 г.  С всеки идващ изигран персонаж славата му на сантиментален безсрамник се усилва.

Лорън Бакол е 19-годишен модел, когато получава първата си основна роля във филм. Годината е 1944-та, а мястото е снимачната площадка на „ Да имаш или да нямаш “ .

Там среща за първи път онлайн Хъмфри Богарт . Той е на 45 години и по това време е женен за третата си брачна половинка. Този факт и огромната възрастова разлика не са спънка за магнетичното привличане, което незабавно се заражда сред двамата.

Първото ѝ усещане за него е, че той е сърдечен, вежлив и благ мъж. Непрекъснато се майтапи с нея, с цел да я предразположи пред камерите и да понижи нервното ѝ напрежение. По този метод професионалните им взаимоотношения бързо прерастват в другарски флирт.

Младата Лорън е необикновено срамежлива. Тя е напълно неопитна и пред камерата, и в живота. Изглежда като съдбовна жена, само че в себе си крие ужасено момиченце. Наричат я „ Погледът “, поради пронизващите си леденосини очи, само че след години тя признава:

„ Треперех от терзание толкоз мощно, че единственият метод да задържа главата си постоянна, беше да наведа брадичката си съвсем до гърдите, и да погледна нагоре към Боги. Това беше началото на „ Погледът “.

Точно този взор разтопява сърцето на сантименталния безсрамник Хъмфри Богарт .

Една вечер Боги отива в нейната съблекалня, с цел да ѝ пожелае лека нощ. Тя разресва косата си, а той стои зад нея. След години Лорън си спомня този момент по този начин:

Изведнъж той се наведе, сложи ръка под брадичката ми и ме целуна. Беше импулсивно. Той беше свенлив, не се държеше като див звяр. Извади остаряла кутийка кибрит от джоба си и ме помоли да напиша върху него телефонния ми номер. Направих го. Не знам за какво, може би просто тъй като това беше част от играта ни.

Той винаги внимаваше да не навлиза в персоналното пространство, в никакъв случай не си е разрешавал да прелъстява дами на работното си място. Просто не беше подобен мъж, а също така беше женен за нападателна жена, която има проблеми с алкохола и е диагностицирана с шизофрения. Жена, която би те блъснала с пепелник, лампа, каквото и да е, когато реши.

Когато режисьорът научава за аферата посред им, обезпокоен стартира да убеждава младото момиче, че Боги ще я изостави незабавно откакто фотосите приключат, а самия Боги увещава да я заведе в някоя хотелска стая, да изконсумира привличането си към нея и да завърши.

Но това не е в стила на Хъмфри Богарт.

Майката на Лорън също се пробва да ги раздели, защото разликата от 25 години ѝ се коства напълно неуместна. Още повече, че Богарт е женен.

Но всички опити да ги разделят още повече разпалват желанието им да бъдат дружно. Любовта им се разгаря с още по-голяма пристрастеност и Богарт напълно скоро се развежда. С Лорън се венчаят още същата година.

Семейният им живот напълно не е слънчев – той е много по-възрастен от нея и избира да живее като домошар, а тя е още млада и се притегля от нощния живот. Неговата уязвимост е плаването, а на нея ѝ става неприятно в морето.

Четири години след сватбата им, се ражда синът им Стивън , кръстен на героя на Богарт от кино лентата, който събира. След три години се ражда и щерка им. Двамата артисти водят забавен живот на отдадени родители и радостни бохеми.

Отношенията им не остават без взаимни изневери – Хъмфри има връзки със своята дългогодишна фризьорка, а Лорън с Франк Синатра .

Въпреки всичко те не престават да се грижат един за различен и да се поддържат. Нещо повече, Боги  признава, че единственият му благополучен брак е този с  Лорън , с която имат две деца и остават дружно до последния му мирис.

В средата на 50-те години той се разболява от рак на гърлото. Умира на 57-годишна възраст и тежи единствено 36 кг. По това време синът им е едвам на 8 години.

Лорън е с Боги до последния му момент. Последните му думи са отправени към нея: „ Сбогом, дете… “.

На гроба му е изписана фраза от кино лентата „ Да имаш или да нямаш “, на чиито фотоси среща любовта на живота си:

„ Ако имаш потребност от нещо, свирни! “ 

След гибелта на  Хъмфри Богарт актрисата напуща Калифорния, с цел да се оправи със загубата, а по-късно се омъжва още веднъж и има 8-годишен брак с артиста Джейсън Робардс , от който има още един наследник.

Но искрено признава, че Боги остава в сърцето ѝ през целия ѝ живот. В записките си се обръща към него с думите:

Никой в никакъв случай няма да успее да напише любовна история като нашата. 

Лорън Бакол напуща този свят на 89-годишна възраст през 2014-та година. Погребана е на същото място, където се намира и надгробната плоча на Богарт .

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още:  НИКОГА НЕ СЪМ СРЕЩАЛА ПО-ИНТЕРЕСЕН ЧОВЕК ОТ ЧЕЛЕНТАНО – КЛАУДИЯ МОРИ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР