Скоростта на увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата в момента

...
Скоростта на увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата в момента
Коментари Харесай

Въглеродният диоксид се увеличава десет пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 години

Скоростта на увеличение на въглеродния диоксид в атмосферата сега е 10 пъти по-бърза, в сравнение с когато и да било през последните 50 000 години, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира изследване на учени от Съединени американски щати и Шотландия.

Екип от откриватели от щатския университет в Орегон и университета в Сейнт Андрюс направи обстоен химически разбор на античен антарктически лед.

Констатациите са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Те обезпечават значимо схващане за интервалите на внезапни климатични промени в предишното на Земята и дават концепция за евентуалните въздействия на климатичните промени.

Скоростта на увеличение на въглеродния диоксид се дефинира като " невиждана " и се дължи на човешките излъчвания, отбелязва ДПА.

Когато навлезе в атмосферата, той способства за стоплянето на климата поради парниковия резултат.

В предишното равнищата на въглеродния двуокис се двоумят поради цикли на ледниковия интервал и други естествени аргументи, само че съгласно учените през днешния ден се покачват вследствие на човешката активност.

" Изследването на предишното ни демонстрира по какъв начин днешният ден е друг. Скоростта на изменението на въглеродния двуокис през днешния ден в действителност е невиждана ", споделя доктор Катлийн Уенд от щатския университет на Орегон и водещ създател на проучването.

" Нашето изследване откри най-бързите темпове на естествено повишение на въглеродния двуокис в предишното, следени в миналото, а скоростта, регистрирана през днешния ден и значително провокирана от човешките излъчвания, е 10 пъти по-висока ", отбелязва тя. 

Ледът, който се е натрупвал в Антарктика в продължение на стотици хиляди години, съдържа антични атмосферни газове, уловени във въздушни мехурчета.

Учените употребяват проби от леда, събрани посредством сондажи на дълбочина до 3200 метра, с цел да се направи химически разбор и да основат записи на климата в предишното.

Предишни изследвания демонстрираха, че по време на последния ледников интервал, който е завършва преди към 10 000 години, е имало няколко изрезки от време, в които равнищата на въглеродния диоксид наподобява са се повишили доста над междинното. 

Измерванията обаче не са задоволително подробни, с цел да разкрият цялостното естество на бързите промени, което лимитира опциите на учените да схванат какво се случва.

" Вероятно не сте очаквали това да се случи в края на последния ледников интервал. Интересът ни обаче се ускори и искахме да се върнем към тези интервали и да проведем по-детайлни измервания, с цел да разберем какво се случва ", споделя тя. 

В проби, взети от ледената завивка на Западна Антарктика, Уенд и сътрудниците й изследват какво се е случвало през тези интервали. Те виждат модел, който демонстрира, че повишението  на въглеродния диоксид се е случвали дружно със студените шпации в Северния Атлантик, свързвани с внезапни климатични промени по целия свят.

Данните демонстрират, че по време на най-голямото естествено повишаване въглеродният диоксид се е нараснал с към 14 частици на милион за 55 години, в съпоставяне със сегашните темпове, при които сходен растеж лишава единствено пет-шест години, регистрират учените. 

Данните сочат, че по време на минали интервали на естествено повишаване на въглеродния диоксид западните ветрове, които играят значима роля в циркулацията в дълбокия океан, също са се засилвали, което е довело до бързо освобождение на въглероден двуокис.

Други проучвания демонстрират, че тези западни ветрове ще се засилят през идващото столетие заради изменението на климата.

Откритията дават съображение на учените да считат, че в случай че това се случи, ще се понижи способността на Южния океан да всмуква генерирания от индивида въглероден диоксид, означават откривателите.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР