Хималайската сол е наричана бяло злато, въпреки че по-често се

...
Хималайската сол е наричана бяло злато, въпреки че по-често се
Коментари Харесай

Наистина ли е толкова полезна хималайската сол?

Хималайската сол е наричана " бяло злато ", макар че по-често се среща в розов или червеникав цвят. Тя даже се преглежда като естествен феномен.

Образувала се е вследствие на характерни геоложки процеси преди повече от 250 милиона години от кристализирали кревати морска сол, които са били покрити с лава. Съхранена по този метод, предпазена от снега и леда, тази сол е останала напълно изолирана от актуалното замърсяване.

Мнозината откриватели, които са проучвали качествата и състава ѝ считат, че е най-чистата сол, която би могла да се откри на планетата.

Хималайската розова сол има високо наличие на някои минерали, само че то не е чак толкоз високо, че потреблението ѝ да докара до някаква смяна в тялото ни. Има обаче някои легенди, които следва да бъдат развенчани, когато приказваме за хималайската сол.

Има много изказвания, свързани с изгодите за здравето, идващи от потреблението на розовата сол, които не са подплатени с изследвания. Въпреки това обаче е ясно, че тя съдържа много по-малко натрий, написа Verywellfit. Ако в 1/4 лъжичка трапезна сол има 581 мгр. натрий, то в хималайската наличието му е 388 мгр.

Освен това хималайската сол съдържа минерали и детайли, които елементарната сол не съдържа. Става въпрос за магнезий, калций, калий. Въпреки това, би трябвало да консумирате в действителност доста хималайска сол, с цел да си набавите дневната потребност от тези минерали. Става въпрос за едвам 1% от дневните ви потребности. За да си набавите 6% от тези минерали, би трябвало да поемете близо 5 лъжици хималайска сол.

Факт е, че многото сол може да ви сътвори проблем - най-много с кръвното налягане. Но, в случай че имате проблеми с щитовидната жлеза, обезателно се консултирайте с вашия ендокринолог за това каква сол е най-добре да консумирате.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР