Поддържането на дома чист е приоритет, но това достатъчно ли

...
Поддържането на дома чист е приоритет, но това достатъчно ли
Коментари Харесай

Неподозирани рискове за здравето дебнат у дома

Поддържането на дома чист е приоритет, само че това задоволително ли е, с цел да сме сигурни, че у дома е безвредно? Съществуват някои опасности, за които може даже да не сте предполагали. Нека разберем кои мебели и движимости могат да застрашат здравето ви и по какъв начин да предотвратим възможна заплаха от тях, написа actualno.com

Банята

Започваме с цяло помещение, за което всички знаем какъв брой микроорганизми и бактерии виреят там. За редуцирането им и предпазването от тях, ви предлагаме да употребявате железни продукти – да вземем за пример вместо пластмасовова глава за душ, вземете железна. Ограничете до най-малко използването на пластмаса, защото в нея се развиват повече бактерии, а и не е удобна за околната среда.

Телевизорът

И по-скоро – неговият корпус. Притеснения може да имаме по отношение на по-старите тв приемници, защото когато корпусът им се нагрее, от пластмасата се отделят токсични субстанции, които се разнасят из въздуха и ние ги вдишваме. Препоръчваме ви да почиствате прахта от тв приемника най-малко един път на ден, с цел да избегнете такива обстановки. За по-новите и плоски тв приемници съвсем няма такава заплаха, само че върху тях въпреки всичко се събира прахуляк.

Тефлонови съдове

Мненията за това нездравословен ли е тефлонът при съдовете за готвене, са спорни. В състава му има токсични субстанции, които стартират да се отделят при по-високи температури. Затова би трябвало да избираме качествени съдове с дебело тефлоново покритие, което да не се скапва при готвене. Препоръчително е също да не се готви прекомерно дълго време в тефлонов съд, с цел да не попадат токсични субстанции в храната ни. Ако се притеснявате прекомерно доста, постоянно може да замените тефлоновия съд с подобен от неръждаема стомана.

Диванът

Диванът е един от най-удобните мебели в нашия дом. Но би трябвало да имаме поради, че изработен от дунапрен, диванът след дългогодишно прилагане, може да стане нездравословен за нас. След 10-годишна приложимост, дунапренът стартира да отделя токсични субстанции, също така трансформира цвета си и стартира да се рони. Ако имате опция, след този интервал го сменете с нов.

Ароматизатори и ароматни свещи

Ароматизаторите съдържат нездравословни съставки, които при по-чувствителните хора, могат да провокират раздразнение в гърлото, очите, носа и даже главоболие заради мощната миризма. Ако желаете домът ви да ухае прелестно, може с подръчни средства и естествени материали, да си извършите сами ароматизатори, които няма да бъдат нездравословни. Ароматните свещи пък от своя страна могат да отделят канцарогенни субстанции. Това зависи от материалът, с който е направена свещта, само че такива най-често са парафиновите. При избора на свещ за дома, избягвайте тези от изкуствени материали и подбирайте естествени такива – пчелен восък или соево масло са доста положителни разновидности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР