HDR фотографията може да получи нов тласък с иновативен сензор

...
Коментари Харесай

Нов сензор на Canon прави HDR снимки само с един кадър


HDR фотографията може да получи нов подтик с новаторски датчик на Canon
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Canon създаде датчик за изображения, който употребява нов метод за фотографията с висок динамичен диапазон (HDR). Вместо да прави голям брой поредни фотоси с разнообразни експозиции и по-късно да ги сплотява в едно изображение, новият датчик неотложно основава подготвена HDR фотография от голям брой зони, като всяка област се настройва настрана и автоматизирано на оптимална експозиция.

Новият 24,5-мм датчик със задно осветление Canon Type-1 има разграничителна дарба 12,6 мегапиксела (4152х3024). Компанията твърди, че датчикът обезпечава водещ за фотографската промишленост динамичен диапазон и взема решение казуса с HDR по неповторим метод.

Повечето фотоапарати се оправят с големите разлики в експозицията сред светлите и тъмните области на фрагмента, като употребяват „ клинове ” – снимане на няколко фотоси и смесването им в една фотография, постоянно доста бързо и напряко във фотоапарата. Но този способ е добър единствено за неподвижни и лесни за снимане обекти.
още по темата
От друга страна, в случай че камерата работи с движещ се обект, може да е мъчно да сплоти изображения, заради изместването на задачата, и в последна сметка фотографията ще бъде размазана или отвън фокус.

За да реши този проблем, Canon разделя датчика на 736 обособени области, всяка от които може да бъде настроена на оптимално време на експозиция според от равнището на бляскавост. По създание датчикът може без значение да контролира експозицията във всяка от тези 736 области, което му разрешава интензивно да основава HDR изображения в действително време и във фотоапарата, без да се постанова да прави няколко фотоси.

Сензорът улавя и водача в сянка, и номера на колата при излизането ѝ от гаража на слънце
(снимка: Canon)

Според Canon, този метод предотвратява появяването на артефакти при придвижване и разрешава по-точно различаване на лица даже при снимане на движещи се обекти. Нещо повече, няма потребност от конвертиране на голям брой изходни изображения, което фрапантно понижава размера на обработваните данни и разрешава високоскоростно снимане с до 60 фрагмента в секунда при резолюция от 12,6 мегапиксела.

Тази „ районна експозиция ” значи, че новият датчик ще може вярно да експонира всички елементи при сложни условия на осветяване. Например, в случай че камерата е ориентирана към входа на гаража, и колата излезе на слънце, стандартните камери няма да могат по едно и също време да покажат регистрационния номер, осветлен от слънцето, и водача, който е прикрит на сянка, до момента в който новият датчик ще се оправи със задачата без проблеми.

Въпреки че този датчик е предопределен за промишлена приложимост и за системи за сигурност, технологията, която употребява Canon, може да повлияе на развиването на потребителските фотоапарати и видеокамери на компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР