Хауърд Търстън, последният велик сценичен илюзионист, е провъзгласен за най-великия

...
Хауърд Търстън, последният велик сценичен илюзионист, е провъзгласен за най-великия
Коментари Харесай

Абракадабра! Най-великият магьосник в света, който изчезна от историята

Хауърд Търстън, последният популярен театрален илюзионист, е провъзгласен за " най-великия вълшебник в света " при започване на XX век. Но той е съвсем пропуснат.

Бил е съвременник и противник на Хари Худини, който е бил по-скоро занаятчия на изгубването. Именно Търстън е обезпечил зрелището и шоуто - наред с левитиращите асистенти, ваденето на зайци от шапката и триковете с карти - които сме привикнали да свързваме с магията.

" Когато си мислите за грандиозното театрално шоу с животни, костюми, асистенти и големи илюзии на тези огромни подиуми, множеството хора не осъзнават, че си показват шоуто на Търстън " , споделя Рори Фелдман, който е събрал повече от 65 000 артефакта на Търстън, в това число плакати, атрибут, костюми и вълшебен шкафове.

В продължение на 26 години, от 1907 до 1932 година, Търстън посещавал годишно Синсинати за едноседмичен ангажимент, най-често в Голямата опера на улица " Вайн ". Градът също е изиграл роля при започване на кариерата му.

Роденият в Охайо Търстън бил удивен от магическо шоу

Търстън е роден на 20 юли 1869 година в Кълъмбъс, Охайо. Баща му бил производител на файтони и несполучлив откривател, който изпитвал финансови усложнения. На 12-годишна възраст Търстън работил като вестникар, разнасяйки вестници по железопътната линия сред Кълъмбъс и Питсбърг.

Here's an incredibly rare piece! Howard Thurston was also an inventor, like his father, William. In 1925, Thurston had the snoring device " Thurston's Perfect Breather " manufactured in gold and silver. The snoring device was advertised on his throw-out-cards and other publicity,
— Rory Feldman (@Rory_Feldman)
В автобиографията си (публикувана във вестник Cincinnati Post през 1931 г.) Търстън написа, че е запленен от конните надбягвания, по тази причина избягал от вкъщи си в Синсинати, с цел да стане жокей. Но когато в края на седмицата надбягванията завършили, той нямал пари, по тази причина продал ножа си за 10 цента.

" С тези пари платих за ресурс от следобедни вестници и започнах кариерата си като вестникар на ъгъла на Пета и Вайн стрийт, най-оживения ъгъл в Синсинати ", написа той.

По това време той видял първото си магическо шоу, изпълнено от Александър Херман, най-хубавия магьосник по това време, и получил златно копче, което доста ценял. " Великият Херман беше моят омагьосник " , написа Търстън.

Като шоумен Търстън умеел да споделя хубави истории и от време на време детайлностите се изопачавали.

" Днес записът на това събитие е мъгляв от многочислените публични разкази на Търстън, изявленията и корекции на легендата ", написа биографът Джим Стайнмайер. " Възможно е това да е станало в остарелия спектакъл " Сити Хол " в Кълъмбъс или в неназован спектакъл в Синсинати, където са работили вестникарите ", счита биографът.

Търстън и сътрудникът му Реди Кадър се качвали на влакове, с цел да пътуват из Средния Запад, до момента в който един ден Кадър паднал и починал. Търстън траял да практикува ловкостта на ръцете си, която научил от книгата за вълшебства, която Кадър му подарил, да прави фокуси с карти и от време на време да джебчийства.

От живота на малък нарушител го избавя затворническият реформатор Уилям М.Ф. Раунд. Но когато потегля да учи за духовник, Търстън още веднъж вижда зрелище на Херман в Олбани, Ню Йорк, и взема решение да посвети живота си на илюзията.

" Най-великият вълшебник в света "

През 1897 година Търстън показва своя лична версия на трика " Издигаща се карта " в салон в Монтана. Някой от публиката повикал карта и тя се издигнала от тестето и левитирала на към метър до ръката на Търстън над тестето. " Нагоре, нагоре, нагоре! ", казвал той театрално. (Картата била закачена на тъничък черен конец като невидима шнур за облекла.) Този трик направил Търстън прочут като " Краля на картите ".

През 1900 година в продължение на месеци той бил основен реализатор в спектакъл " Палас " в Лондон и правил частни представления за крал Едуард VII и шаха на Персия. През 1905 година обикалял света, с цел да играе пред коронованите глави на Европа и Азия.

През 1907 година, когато наследил Хари Келар, " декана на американските магьосници ", той минал от трикове с карти към рационализиране на огромни илюзии. Двамата обикаляли дружно в продължение на една година, когато Келар се пенсионирал и предал магическата пръчка на Търстън като най-великия вълшебник в света.

Thurston the great magician the wonder show of the universe.
National Prtg. & Engr. Co.
Thurston, Howard, 1869-1936.
N.Y.: National Ptg. & Eng. Co., [approximately 1925]
— billyglenn (@billyglenn2000)
Подобно на доста други реализатори, Търстън вземал назаем или купувал илюзиите си от други фокусници, само че по-късно ги правил известни по целия свят. Разрязването на жена на половина, левитиращата жена, изгубването на слон или автомобил Willys-Overland. Истинското му умеене било шоуменството.

" Това беше първото театрално шоу, в което се използваше необятно електричество.  Електрически мотори включваха доста от илюзиите, а искрящи влакна и фонтани бяха част от няколко трика ", споделя неговата асистентка и първа брачна половинка Грейс.

В пиковия си интервал Търстън пътувал с 30 асистенти и осем вагона, цялостни с атрибут, костюми, животни и машини.

Драматичният редактор на Cincinnati Enquirer Херман Дж. Бернфелд написа за представленията на Търстън преди появяването му в спектакъл " Алби " през 1932 г: " Магьосникът дейно придвижва публиката си от страната на действителността в царството на илюзията, където се случват невъзможни неща. "

" Картите се появяват от нищото по негова заповед и се връщат в същата тази пропаст. Той прави същото с дамите, както и с безчет предмети. Кара един от почитателите си да се издигне от земята, висящ във въздуха без никакви забележими средства за поддържане. Кара една жена да изчезне в сходна на оръдие измислица, задейства оръдието и presto! тя се спуска по въже от наблюдателна площадка на върха на театъра, където мистериозно се появява от небето ", написа още Бернфелд.

" Тихият финес на Търстън на сцената към момента е явен. Той е страховит шоумен, както демонстрира представянето на неговите хитрости. Неговите вежливост, патетика, убеденост, отношение към по-младия детайл в публиката показват повода не за триумфа му, а за персоналната му известност. Последователите му са многочислени ", счита той.

Търстън се докоснал до спиритизма

Интересът към спиритизма, вярата, че медиумите могат да поддържат връзка с мъртвите, се засилил след Първата международна война. И представленията на Търстън се възползвали от това, като допускат, че духовете карат дамите да левитират например. На плакатите му били изобразени дребни дяволчета, които му шушукат, а слоганът бил: " Връщат ли се духовете? ".

Thurston the great magician the wonder show of the universe.
Otis Lithograph Co.
Thurston, Howard, 1869-1936.
Cleveland, O.: Otis Lithograph Co., [approximately 1914]
— billyglenn (@billyglenn2000)
Докато Худини подлагал на критика спиритизма и развенчавал салонните трикове на медиумите, Търстън имал по-различна позиция. По време на спор сред Търстън и спиритист в Карнеги Хол през 1922 година " Ню Йорк Таймс " оповестява: " Магьосникът сподели, че съгласно него съществува " умна психическа мощ, която може да се прояви ", само че че " всичко, което се прави в несъмнено време и за пари ", е склонно да бъде машинация. "

Хънтър Оатман-Станфорд от Collectors Weekly написа: " Търстън е бил наясно с облагата, която може да се получи посредством потребление на мрачната сфера на религията, мистицизма и свръхестественото. "

Дори когато Търстън откривал всяко шоу с думите: " За нищо на света не бих ви излъгал ", той знаел, че завесата на мистерията е ключът към заниманието .

Ще се върне ли духът на Търстън?

Сценичната магия изгубила известност с появяването на Холивуд. Докато Худини е увековечен на кино лента, Търстън скоро е пропуснат.

Той получава инсулт, а по-късно умира от пневмония на 13 април 1936 година в Маями. Погребан е в мавзолея Green Lawn Abbey в Кълъмбъс.

Всяка година на годишнината от гибелта му неговият другар Клод Д. Нобел се прибирал на гроба на Търстън с магическата си пръчка, с цел да съблюдава " посмъртен контракт " с вярата духът на великия вълшебник да поддържа връзка посредством трептения.

Колумнистът на " Синсинати Поуст " Алфред Сегал, представящ се като Синсинат, дал отговор: " Но в случай че духът на Търстън не се върне, този случай провокира щастливи мемоари у хората на междинна възраст, които са водили децата си в Гранд в петък вечер, когато Търстън е бил там. О, това беше ужасно време. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР