Хаосът с новите билети и начини за таксуване в градския

...
Хаосът с новите билети и начини за таксуване в градския
Коментари Харесай

Валидаторите в автобусите източват електронни портфейли?

Хаосът с новите билети и способи за таксуване в градския превоз в София продължава.

В обществените мрежи се появиха недоволства от пострадали пасажери в столичния градски превоз, засягащи още един проблем с цифровите билети. От 1 януари Столична община даде началото на най-мащабната промяна с транспортните документи за градския превоз, само че и до през днешния ден не престават да изскачат недомислици в новата система.

Поредната е, че валидаторите на е-билети източват суми от електронните порфейли (виртуални карти), конфигурирани в мобилни устройства на пасажерите. За това сигнализираха в обществените мрежи потърпевши още в края на декември:



По въпросния проблем взима отношение и някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който декларира в " Туитър ": " Онзи ден тук се обсъждаше транзакция от телефон в чанта. Нещата са по-зле, в сравнение с си мислех ". 

Оказва се, че въпросните виртуални преводи са вероятни за дребни суми без да се желае удостоверение от притежателя на мобилния портфейл (цената на билетчето в София е 1.60). Така валидаторите на транспортни документи може да изтеглят незабелязано парите за едно пътешестване от виртуалните портфейли (например, в случай че индивидът си носи мобилиня телефон в джоба и се приближи до устройството за валидиране на билет). 

Впрочем, за този проблем е наясно и самият Център за градска подвижност (ЦГМ) на София, който е виновен за транспортната система. На своя уебсайт ЦГМ предизвестява:

" Ако сте закупили цифров превозен документ (MPass), който изисква валидация посредством разчитане на QR-код, а в това време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), би трябвало да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противоположен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на цифровия превозен документ. "

Това предизвестие обаче е сложено в средата на материала " Нови транспортни документи " в уеб страницата на ЦГМ, където обаче ползващите столичния градски превоз не са длъжни да влизат и да четат. Доста по-сполучливо щеше да се получи на ЦГМ, в случай че бе сложил сходно предизвестие на самите валидатори (които са наложителни за всички пътуващи под боязън от санкция 3 лева.). А най-добре ще е да ликвидира посредством софтуера си опцията от нежелано таксуване на пасажерите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР