Хакери са заразили три енергийни и транспортни компании в Украйна

...
Хакери са заразили три енергийни и транспортни компании в Украйна
Коментари Харесай

Хакери, свързани с Русия, удариха компании в Украйна и Полша

Хакери са заразили три енергийни и транспортни компании в Украйна и Полша с модернизиран нов злотворен програмен продукт и може би възнамеряват разрушителни хакерски атаки. Това оповестиха от компанията за киберсигурност ESET, представени от " Ройтерс ".

Доклад на откриватели от ESET, чието седалище се намира в Словакия, не приписва хакерската интензивност, записана сред 2015 и средата на 2018 година, на която и да е съответна страна, само че хвърля виновността за нея на група, която беше упрекната от Англия, че има връзки с съветското военно разузнаване (ГРУ).

Този отчет е най-новият, който поражда съмнения в Запада за Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Русия, упрекнато от Лондон за провеждането на " безразсъдна акция " от световни хакерски атаки и опит за убийството на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Москва отхвърля обвиняванията.

Изследователите от ESET обявиха, че групата, виновна за серия по-ранни офанзиви против украинския енергиен бранш, която използваше злотворен програмен продукт, прочут като BlackEnergy, в този момент е създала и употребила нов злотворен програмен продукт, наименуван GreyEnergy.

През последните години ESET са помогнали за следствието на редица високопрофилни хакерски атаки против Украйна, в това число тези против украинската електроснабдителна мрежа, които доведоха до спиране на електрозахранването в края на 2015 година

Киев упрекна Москва, че е провела тези офанзиви, до момента в който американската компания за киберсигурност FireEye съобщи, че група, известна като Sandworm, се счита за виновна. Британската шпионска организация GCHQ разгласи този месец, че и BlackEnergy, и Sandworm са имена, свързани с ГРУ.

" Важното е, че те към момента са дейни ", разяснява откривателят от ESET Робърт Липовски пред " Ройтерс ", допълвайки: " Това демонстрира, че този доста рисков и неотстъпчив " артист опасност " към момента е деен. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР