Губи ли държавата от концесия на магистралите, когато таксите прибира

...
Губи ли държавата от концесия на магистралите, когато таксите прибира
Коментари Харесай

Необходимо ли е да се отдават магистралите на концесия



Губи ли страната от концесия на автомагистралите, когато таксите прибира конценсионерът, а не отиват в бюджета за поддръжка на пътища?

Една от точките в управническата стратегия на партията " ИТН ", която показа Слави Трифонов, е отдаването на автомагистралите на концесия и дострояването на незавършените аутобани . Това предложение обаче среща съществено съмнение измежду хората, които се тормозят, че с концесионирането на автомагистралите пътни такси ще нарастнат. Приложим ли е подобен модел за строителство на високоскоростните пътища у нас и ще плащаме ли повече, когато пътуваме по автомагистрала, отдадена на концесия?

Отдаването на концесия на автомагистралите срещна остри рецензии измежду хората в обществените мрежи, където по въпроса тече разгорещена полемика.

Ето какво разясниха водачи:

" Пълен парадокс - на всички места по света автомагистралите и главните пътища са държавна благосъстоятелност, с цел да могат да бъдат ремонтирани ".

" Без концесии - ограбиха ни тези концесии, тази страна беше цветуща, доведоха я до пустиня ".

" Възможни са всевъзможни стопански решения - това е едно законно решение. Аз в никакъв случай не съм подкрепял такива решения. Личната ми поддръжка е нула ".

Публично-частното партньорство в пътното строителство е процедура в редица страни, споделя инженер Ясен Ишев от Научно-техническия институт по превоза, съгласно който концесията има обилни преимущества:

" При един добър контракт концесионен изгодите и за двете страни се чака да бъдат положителни. Парламентът и държавното управление би трябвало да вземат решение и то дълготрайно за тактика за създаване на нашата пътна мрежа , да дефинират всяка една автомагистрала по какъв метод да бъде достроена или издигната ".

Повече ли ще плащаме, в случай че автомагистралите бъдат концесионирани:

" Не бих споделил, че ще плащаме повече . Концесионният контракт би трябвало да посочи всички тези параметри авансово и да се знае, че таксата, която ще плащаме ще бъде такава, каквато е за други автомагистрали ", добави Ишев.

По-бързо ли се ще строят автомагистралите, в случай че бъдат отдадени на концесия?

" Самите реализатори ще има потребност по-бързо да я вкарат в употреба, с цел да може по-бързо да стартират да си връщат средствата, които са вложили. Сега се строи с изтегляне на заем, с разпореждане на Министерския съвет ", акцентира специалистът.

" Държавата няма да има никакви задължения или ще бъдат минимални уговорките на страната при финансиране на строителството на автомагистралата. След това таксите ще отиват в концесионера, няма страната да има задължения за поддържането на автомагистралата . Държавата си приготвя концесионния контракт по плана и от тук нататък стартира да управлява ".

Вече построената тол система по автомагистралите ще помогне за установяване на изискванията на концесионния контракт изяснява някогашният шеф на ТОЛ ръководството проф. Олег Асенов:

" Важно е да се означи, че с към този момент построената системата за пътно таксуване могат да бъдат реализирани две цели . Първата цел е привличането на чиновници за концесиониране, защото на база на тази система има опция да се създадат съществени разбори за трафика и от там оценката на успеваемостта на бъдещата инвестиция ".

Идеята, препоръчана от партията на Слави Трифонов за концесия на автомагистралите не е нова. Такива планове съществуваха и по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори". Защо обаче моделът на концесиониране на аутобаните по света не е прибавен досега и у нас?

Ето мнението на някогашния шеф на Пътната организация по време на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" Павел Диковски, в този момент заместник-председател на Браншовата камара „ Пътища “:

" По политически аргументи концесията стана мръсна дума . В България се намесиха разнообразни лобита, политически, които започнаха да изясняват това, което се шири измежду хората, че ще коства доста скъпо ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР