Групата Лукойл“ официално обяви, че започва процедура по продажба на

...
Групата Лукойл“ официално обяви, че започва процедура по продажба на
Коментари Харесай

„Лукойл“ обяви, че продава рафинерията и бензиностанциите в България

Групата „ Лукойл “ публично разгласи, че стартира процедура по продажба на бизнеса си в България. От прессъобщение на съветската компания излиза наяве, че се търси покупател както за рафинерията в Бургас, по този начин и за мрежата от бензиностанции в цялата страна. Компанията обосновава този собствен ход с решението на ръководещите да анулират дерогацията за съветския нефт по-рано от плануваното и облагането с налог върху свръхпечалбата.

С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса “, се споделя в известието.

​Групата декларира, че ще осведоми държавните органи и синдиката на Българските Нефтохимици „ Лукойл " за по-нататъшните дейности, които ще предприеме компанията във връзка с активите ѝ в България. 

Като причина от съветското сдружение показват „ значителното изменение на изискванията за реализиране на активността на предприятията от Групата „ Лукойл “ на територията на България “.

Руската компания прецизира, че поглежда към продажба на активите си у нас поради приемането на „ дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения по отношение на рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото контролиране на огромния бизнес, нито с увеличението на приходната част на бюджета на страната “.

Припомняме, че в средата на октомври финансовият министър Асен Василев съобщи в изявление, че „ Лукойл “ търси покупател за рафинерията си. След това и министър председателят Николай Денков удостовери, че знае за подобен интерес. До през днешния ден обаче съветската компания отхвърляше.

В известието си в този момент „ Лукойл “ дефинира като „ изкуствено раздухвана политическа стихия “ последните стъпки и следствия, които се водеха в страната ни по отношение на компанията. Тя добавя, че това вреди на бизнеса на огромна интернационална комерсиална конструкция, по отношение на която няма наложени наказания от Европейския съюз и Съединени американски щати, и „ която извършва всички свои отговорности пред страната и служащите си “.

Компанията евентуално засяга следствието на Центъра за проучване на демокрацията, Global Witness и Центъра за проучване на енергетиката и чист въздух, оповестени от авторитетното европейско издание POLITICO. От него се разбра, че съветската компания употребява секрети схеми, с цел да продава в нарушаване на глобите рафинирани в България артикули, създадени от съветски нефт. В понеделник министър председателят Денков отхвърли съветската компания да нарушава българското или европейското законодателство.

„ Групата „ Лукойл “ интензивно влага в развиването на активите си в България към този момент повече от 20 години. В частност, вложенията в нефтопреработвателния цех в Бургас, надхвърлящи 3.4 милиарда щатски $, трансфораха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа “.

Компанията добавя, че има основана мрежа от 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР