Гръцкото правителство остава обвързано с договора със Скопие. Премиерът Ципрас

...
Гръцкото правителство остава обвързано с договора със Скопие. Премиерът Ципрас
Коментари Харесай

Реакции в Гърция след референдума в Македония

Гръцкото държавно управление остава обвързано с контракта със Скопие. Премиерът Ципрас в телефонен диалог приветства решителността на Заев да продължи политиката по осъществяване на съглашението. В този дух пристигна и поддръжката на външния министър Кодзяс. Снощи в Солун се организира митинг против референдума в Македония.

Повече за реакциите в Гърция от Катя Пеева.

Министърът на защитата Панос Каменос, водач на националистите от " Независими гърци " пръв разяснява вота в Скопие. Каза, че референдумът е нереален и още веднъж съобщи, че ще се отдръпна от държавното управление, в случай че договорът бъде импортиран за одобрение от гръцкия парламент.

Консерваторите от " Нова народна власт " не трансформират позицията си - няма да гласуваме за този контракт даже и в идващия парламент, сподели секретарят на партията и даже добави, че ще положат всички старания този контракт да не доближи до Народното събрание. Позицията на консерваторите е решаваща за съглашението, тъй като в случай че държавното управление на Ципрас не успее, то при последващи парламентарни избори се чака независим кабинет на консерваторите.

Днес гръцките медии в обстойни мнения се пробват да разчетат резултатите от вота. Всички означават, че гласувалите всеобщо са подкрепили смяната в името. Вестник " Авги " разгласява коментар, че протестът на референдума е отрицание на цялата политика на Заев. Неясно е бъдещето на Преспанското съглашение отбелязва " Катимерини ". " Черни облаци на Скопие ", съгласно изданието " Прото тематика ".

Според мненията на специалисти в медиите Гърция е в позиция на изчакване, тъй като бъдещето на контракта се взема решение в Скопие. Все отново за Атина, най-малко към този момент, отпадна рискът от изключителни парламентарни избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР