Гръцкият православен монах Михайло Толотос от Света гора, който почина

...
Гръцкият православен монах Михайло Толотос от Света гора, който почина
Коментари Харесай

В посвещение на Бог: Мъжът, който живя 82 години, без да види никога жена

Гръцкият православен духовник Михайло Толотос от Света гора, който умря на 82-годишна възраст, без да види жена през целия си живот.

Изрезка от вестник Edinburg Daily Courier от 29 октомври 1938 година споделя завладяващата история монаха.

Снимка: Скирийншот

Михайло Толотос е роден към 1856 година и умира през 1938 година

Още като е бил новородено бебе той е зарязан на стълбите на манастир в Атон, откакто майка му умира 4 часа след неговото раждане. Така Света гора става негов дом и в никакъв случай не го напуща.

Михайло Толотос в Атон води изцяло аскетичен метод на живот. През всичките 82 години контактите на Михайло Толотос са мощно лимитирани. Той е отгледан под настойничеството на гръцки православни монаси в рамките на манастира.

Снимка: Скрийншот

Дисциплинарният кодекс на общността постанова прецизно съблюдаване от всички поданици, а визитата на дами в Света гора е строго неразрешено с императорски хрисовул още през 1060 година В региона са строго неразрешени даже и животни от женски пол, като се изключи котките и кокошките. Причината е, че котките се грижат да няма мишки и змии в светите земи, а кокошките поради яйцата, които снасят, нужни за изработката на бои, употребявани в зографисването на икони.

Монарсите, които живеят в Атон би трябвало да останат в безбрачие през целия си живот, да спасят душите си от покварата, суетата и изкушенията на света, както и да оказват помощ за спасяването на душите на всички послушници, които ги посещават.

Дълго време се търсиха средствата. Ремонтът там ще стартира, съобщи Велислав Минеков

В Света гора денонощно се прави непрекъсната молитва за добруването на целия свят. То е свята територия, и се счита, че е покровителствана от самата Богородица. Твърди се, че Дева Мария персонално е избрала Атон да е нейната градина на Земята. Затова и други женски същества в тези земи не се позволяват.

Света гора се оформя като манастирска общественост през 963 година, когато монахът Атанасий основава Великата лавра.

По времето на цар Самуил регионът е културно и духовно средище

Планинският полуостров в Северна Гърция е вдаден на 57 км във вътрешността в Егейско море. Атон е дом на 20 православни манастира и 12 скита. Един от храмовете – Свети Георги Зограф, именуван още Зографски манастир, е български, а измежду останалите има още сръбски, румънски, съветски и други.

Макар публично Атон да е част от територията на Гърция, това е самостоятелна област и единствената в света монашеска република. Това дава право на управляващите на монашеската общественост да лимитират свободното придвижване на хора и артикули на нейна територия.

Света гора е приет за обект на международното завещание на ЮНЕСКО и притегля хиляди гости - мъже всяка година, доста от които са привлечени от неговата богата история и духовни обичаи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР