Каквото и да мислим за Херес (Sherry/Jerez), е сигурно, че

...
Каквото и да мислим за Херес (Sherry/Jerez), е сигурно, че
Коментари Харесай

Силно обичано и още по-силно мразено - испанското вино херес, което не е за всеки

Каквото и да мислим за Херес (Sherry/Jerez), е несъмнено, че ще сгрешим. В книгата Sherry: a Modern Guide to the Wine world Талия Байочи написа, че обичаното й вино е " толкоз завалено, че се чудя дали не е станало жертва на деликатно създадена клеветническа акция, която обгръща даже бабите на пейката ".

Хересът в действителност е нещо като капсула на времето, която ни придвижва в ерата на финикийците, където стартира магията на тези страхотни виновност, без да забравяме арабското въздействие, когато нахлуват в иберийската страна, оставяйки значимо завещание в производството и маркетинга на тези виновност. Херес в действителност е една от най-старите питиета в света.

Според документи пръв тези виновност загатва древногръцкият географ Страбон, който написа, че сортовете лозя за херес са донесени в района от финикийците към 1100 година преди новата епоха. Според някои археологическите източници от финикийски генезис създателите на античния град Гадес (Кадис) са тези, които срещат локалните поданици с изкуството на развъждане на грозде и производството на вино. 
 Снимка 662818

От името Xera, което финикийците дават на този район, произлиза наименованието на града Херес, чиято продукция се популяризира по цялото Средиземноморие, като става изключително известна в Римската империя.

В края на XVI век англичаните атакуват провинция Кадис, като вземат със себе си няколко бъчви с херес в Обединеното кралство като военна плячка. Това е реалност, който бележи доста значим стадий, защото от този момент стартира да се популяризира в Англия, където се назовава шери и в момента е една от обичаните питиета на популацията, въпреки да го пият в доста по-сладкия му и надалеч не чак толкоз интересен оригинален испански тип.

Какво е Херес

Уви, по някаква причина това не е толкоз елементарен въпрос, колкото наподобява. Затова може би е вярно да кажем, че херес е тип вино. Виното шери или херес е само по рода си, може да се откри единствено в лозаро-винарския регион El Marco de Jerez, ситуиран в триъгълника, който се образува от испанските общини Херес де ла Фронтера, Санлукар де Барамеда и Ел Пуерто де Санта Мария. Всички те се намират към град Кадис.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Винопроизводителите в този район повече от 3000 години създават лични способи за произвеждане на вино. Специфичните климатични условия благоприятстват развъждането на три сорта грозде: Паломино (Palomino), от който се вършат сухи виновност, Педро Хименес (Pedro Ximénez) и Москател (Moscatel), употребявани за производството на сладки виновност. Разликата между херес и другите типове виновност главно се състои в обработката на виното след неговата ферментация.
 Снимка 662819

Всички винарни в региона са ситуирани на запад (към Атлантическия океан), където ветровете основават идеална атмосфера за специфична почва. Този микроклимат, който царува, прави допустимо производството на нещо неповторимо като артикул.

Близостта на атлантическото крайбрежие, на към 12 километра от Херес, благоприятства развъждането на лозя, защото се възползва от излагането на преобладаващите ветрове от запад, които омекотяват температурата през лятото и благоприятстват развъждането на грозде.

Какво му е специфичното на хереса

Освен специфични климатични условия и сортове грозде, за отлежаването на виното се използва т.нар. способ Солера - това е процес на отлежаване на течности като вино, оцет и бренди посредством отчасти разбъркване, тъй че крайният артикул да е примес от разнообразни възрасти, като междинната възраст се усилва с течение на времето. Солера в действителност е набор от бъчви или други контейнери, употребявани в този развой.
 Снимка 662820

Тези бъчви са ситуирани по този начин, че да образуват етажи с три, четири, пет и осем равнища. Испанците, които са създали този способ в производството на херес, споделят, че възрастните " възпитават " младите. 
 Орчата, тигрови ядки, Валенсия и за какво назовават напитката бяло злато
Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Виното в най-близките до земята бъчви е най-старото, до момента в който тези, сложени върху тях, са най-младите виновност. Тези виновност, класифицирани за органично стареене, като Finos и Manzanillas, се укрепват (добавя се винен алкохол), до момента в който доближат общо алкохолно наличие от 15º. Някои са подсилени по този начин, че да доближават най-малко 17º.
 Снимка 662821

Това, което би трябвало да знаем, когато опитваме херес, е, че ароматът е доста кондензиран и несъмнено първите глътки може да ни се сторят доста странни на усет. Но това хубаво вино почиства небцето след всяка глътка, което ще ни помогне да открием още повече усети на храната. Освен това хересът е с ниско наличие на калории - 50 мл сухо вино херес има единствено 58 kcal. Освен това хересът не съдържа консерванти, по тази причина е целесъобразно да се употребява допустимо най-бързо след отваряне.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР