Гръцкият парламент гласува в ранните часове днес, след 19-часови дебати,

...
Гръцкият парламент гласува в ранните часове днес, след 19-часови дебати,
Коментари Харесай

Гръцка парлментарна комисия ще разследва десет политици за предполагаемо участие в корупционен скандал

Гръцкият парламент гласоподава в ранните часове през днешния ден, след 19-часови диспути, да бъде потърсена наказателна отговорност от 10 политици, измежду които и някогашни министър председатели, поради хипотетично тяхно присъединяване в корупционен скандал с швейцарската фармацевтична компания Новартис, предадоха международните организации.

Десетимата политици са представители на социалистите и консерваторите и са имали мандат сред 2006-а и 2015-а година Сред тях са четирима някогашни министър председатели, здравни и финансови министри и актуалният гуверньор на гръцката централна банка. Всички от тях отхвърлят обвиняванията и ги дефинират като фалшификации и лов на вещици от държавното управление в опит да ги злепостави преди изборите следващата година, което на собствен ред държавното управление отхвърля. Председателят на опозиционната „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис разяснява:

В края на краищата това е нещото, което в действителност желаете господин Ципрас - да очерните политическите си съперници чрез изфабрикувани обвинявания, които и вие знаете, че не могат да бъдат потвърдени, само че имат единствената цел да ни хвърлят в сянка на подозрение. Всички схващат за какво го вършиме. Искате да промените тематиката от огромните проблеми в нашата стопанска система, които вие причинихте.

Бившият гръцки здравен министър Андреас Ловердос , който е измежду разследваните, съобщи:

Трудно ми е да приема, че министър председателят, употребявайки тактиките на бандитите, е подхванал тази противна и неприемлива акция, заел се е да плете мрежи от неистини против съвсем цялата си политическа съпротива. Защото не може да одобри товара на неуспеха, защото желае да подведе публичното мнение.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас съобщи, че гърците имат право да знаят истината: 

Няма да помогнем да се прикрие, замаскира или погребе един от най-големите кавги в новата гръцка история. Защото гръцкият народ има правото да научи истината и какво се е случило по време на годините на благоденствие и по какъв начин избрани хора са манипулирали банкрута на страната.

Решението за сформиране на парламентарна комисия, която да проверява абсурда, е взето от депутатите на ръководещата коалиция, показана от партиите СИРИЗА и Независими гърци, а също и от представители на опозицията. Комисията, за която са дали своят вот 182 от общо 300 депутати, ще бъде с мандат от един месец.

Гласуването продължи три часа, защото според процедурата депутатите трябваше да пуснат своя избор в 10 обособени изборни урни, колкото са хипотетичните политици, забъркани в корупционния сандал.

Според разкрития швейцарският фармацевтичен колос е раздавал подкупи на лекари, държавни чиновници и на политически лица, включително на двама някогашни министър председатели и осем министри, с цел да усилят продажбите на медикаментите на Новартис и да покачат цените им в Гърция.

Предполага се, че с тези дейности компанията е нанесла вреди на страната в размер на три милиарда евро. Миналата седмица гръцкият министър председател Алексис Ципрас, по чиято самодейност в Народното събрание бе импортирана правосъдната кореспонденция, дала съображение за сформиране на проверяваща комисия, разгласи, че ще се опита да върне назад в страната, освен това със законови средства, парите от Новартис. 

От компанията обявиха, че в случай че следствието потвърди, че чиновниците й са работили неетично, ще предприеме " бързи и решителни " ограничения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР