Граждански организации искат от президента Радев да наложи вето върху

...
Граждански организации искат от президента Радев да наложи вето върху
Коментари Харесай

И граждански организации поискаха вето от Радев върху промени в ЗСВ и НПК

Граждански организации желаят от президента Радев да наложи несъгласие върху новоприетите промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Според организациите признатите промени нарушавали значими права и съществени правила на Конституцията - правото на жителите да се сдружават свободно и без държавна интервенция както и по отношение на гаранциите за невмешателство в работата на магистратите.

 Искат президентско несъгласие върху Закона за правосъдната власт и върху Наказателно-процесуален кодекс
Искат президентско несъгласие върху Закона за правосъдната власт и върху Наказателно-процесуален кодекс

Пет партии стимулират настояването си за несъгласие

От организациите настояват, че по този начин се нарушават и интернационалните контракти като Пакта за политически и цивилен права, Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи и други.

Според писмото измененията в Закон за съдебната власт са в директно несъгласие с признатата с болшинство от 43-ия парламент Актуализирана тактика за продължение на реформатта в правосъдната система и написаните в нея правила на съдийско самоуправление, конкурсно начало и кариерно развиване на база показани високи професионални резултати в работата на всеки магистрат.

Промените в законите били признати макар острите възражения на редица авторитетни професионални и съсловни организации, настояват организациите.

В писмото се акцентира, че признатите промени ще доведат до голословни и дискриминационни привилегии за членовете на отиващия си Висш правосъден съвет, както и, че по този начин се създавали условия и предпоставки за " автоматизирано " премахване на всеки неуместен за някого арбитър.

 Промени в Закон за съдебната власт лимитират сдружаването на магистратите, уверени от Съюза на съдиите
Промени в Закон за съдебната власт лимитират сдружаването на магистратите, уверени от Съюза на съдиите

Абсурдна била възбраната магистратски организации да вземат участие в планове

Фундаменталните промени в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс били изгласувани на спринт и без даже да са осведомени народните представители какво тъкмо гласоподават, декларират организациите в писмото.

Подписаните организации в откритото писмо с искане на президенстското несъгласие са:

Сдружение " Правосъдие за всеки ", Сдружение " Граждански блок ", Младежко съдружие " Полити " Гражданско съдружие " БОЕЦ ", Асоциация на българите в Република Македония " РАДКО ", Сдружение " Обединени реформатори " Движение публичен напън, Асоциация на парковете в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР