Граждани протестират пред Народното събрание с искане за промени в

...
Граждани протестират пред Народното събрание с искане за промени в
Коментари Харесай

Протест пред НС с искане за промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие

Граждани стачкуват пред Народното събрание с искане за промени в Наказателния кодекс. Събитието се провежда във Facebook от „ Феминистки мобилизации “ под наслов „ Нито една повече: промени в закона в този момент! “, съобщи БНР.


Протестиращите упорстват за включването на понятието " съкровен сътрудник " към кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по Закона за отбрана от домашно принуждение. А също и за основаване на спешни центрове за потърпевши във всяка област на страната. Националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, заречен законопроект за изменение и допълнение на закона за отбрана от домашното принуждение, да стартира да работи в границите на идващите седмици, въвеждане на дефиниции за принуждение, учредено на пола и закононарушение от ненавист, осъществени на основата на пола в Наказателния кодекс.

Протестиращите желаят още основаване на правна рамка за адресиране на психическото, икономическото принуждение и всички други форми на принуждение против дами, които са оттатък физическото посягане, въвеждане на наложителни часове по полово обучение в учебната стратегия, което да работи като превантивна мярка против полов тормоз.

" Всяка трета жена в страната ни е била жертва на принуждение. Това е доста скандална статистика. Със сигурност тази ескалация на насилието демонстрира, че системата не е ефикасна...На всички равнища се неглижира казусът. И от служителите на реда, и от правосъдната промяна, както виждаме и от депутатите ", обявиха протестиращи пред БНР.

Парламентарната правна комисия заседава изключително през днешния ден от 11:00 часа поради измененията в Наказателния кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение. В понеделник ще има изключително съвещанието и на Народното събрание.

До решението депутатите да пресечен ваканцията си се стигна след митингите в цялата страна против насилието над дами и в поддръжка към 18-годишната Дебора, нападната в Стара Загора. Случаят е от края на юни, само че закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържаният по случая получи и обвиняване в опасност за ликвидиране, съдът реши той да остане в ареста.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР