Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че предложението на Полша

...
Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че предложението на Полша
Коментари Харесай

Пентагона: Предложението на Полша за изтребителите поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО

Говорителят на Пентагона Джон Кърби разгласи, че предлагането на Полша да даде безплатно всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ във въздушната база Рамщайн (Германия) и те да летят над Украйна,  " поражда съществени опасения " за целия Алианс.

" В момента сме в контакт с полското държавно управление след направеното през днешния ден (б.а. - във вторник) изказване. Както към този момент казахме, решението дали да се трансферират самолети, благосъстоятелност на Полша, в Украйна, в последна сметка е на полското държавно управление. Ще продължим да се консултираме с нашите съдружници и сътрудници по отношение на продължаващата ни помощ за сигурността на Украйна, защото в действителност предлагането на Полша демонстрира единствено някои от комплицираните моменти, които този въпрос поражда ", гласи формалното известие на военното министерство във Вашингтон.

" Перспективата изтребители " разполагаем на държавното управление на Съединените американски щати " да отпътуват от база на САЩ/НАТО в Германия, с цел да летят във въздушното пространство, което се оспорва сред Русия и Украйна, поражда съществени опасения за целия съюз на НАТО. За нас просто не е несъмнено, че има основна аргументация за това ", допълват от Пентагона.

" Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съдружници от НАТО по този въпрос и за сложните логистични провокации, които той слага, само че не считаме, че предлагането на Полша е задоволително ", гласи известието от Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Във вторник Варшава разгласи, че след съвещания сред президента и държавното управление, е подготвена да разположи - незабавно и гратис - всички свои самолети МИГ-29 във въздушната база Рамщайн. В същото време Полша е поискала от Съединените щати да им предоставят използвани изтребители със съответните оперативни благоприятни условия - F16.

В неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Молдова и разгласи, че " интензивно преглеждаме въпроса по какъв начин Полша би могла да даде самолети на Украйна и по какъв начин можем да попълним неналичието им, в случай че Полша реши да го направи ".

Варшава прикани всички страни, които имат МиГ-ове, да последват образеца ѝ. В Европейски Съюз това са Словакия и България, само че българското държавно управление няма желание да дава 14-те си изтребителя МиГ.

Американските военни оповестиха във вторник, че " реалокират " две батареи за противоракетна защита Patriot в Полша, " с цел да се опълчват на всевъзможни евентуални закани " за съдружниците и територията на НАТО на фона на съветската война в Украйна.

" По напътствие на министъра на защитата и по покана на нашите полски съдружници, военачалник Уолтърс - командващ Европейското командване на Съединени американски щати, подреди на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа и Африка да предислоцират две батареи Patriot в Полша ", съобщи представителят на Европейското командване на Съединени американски щати (EUCOM) капитан Адам Милър.

" Това отбранително разполагане се прави самодейно, с цел да се противодейства на всяка евентуална опасност за американските и съюзническите сили и територията на НАТО ", се споделя в изказването, като се прибавя, че ракетите " по никакъв метод няма да поддържат каквито и да било настъпателни интервенции ".

" Всяка стъпка, която подхващаме, има за цел да възпре експанзията и да успокои нашите съдружници ", се споделя в известието.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР