Гости от цяла Европа споделиха добри практики в сферата на

...
Гости от цяла Европа споделиха добри практики в сферата на
Коментари Харесай

Над 100 директори на училища от цялата страна дискутираха бъдещето на STEM образованието на форум в Пловдив

Гости от цяла Европа споделиха положителни практики в областта на образованието по време на първия Национален конгрес „ Стратегии и решения за работещо STEM обучение “, проведен в град Пловдив от издателство Клет България и вестник 24 часа. Събитието цели да увеличи информираността и познаваемостта от обществото и просветителните общности у нас за значимостта на STEM образованието за качествено и българско обучение. Форумът събра над 100 шефове на просветителни институции, учители и съидейници.

На събитието посетители бяха Мария Габриел , европейски комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и младежта; Мария Гайдарова , зам.-министър на образованието и науката, Стефан Стоянов , заместник-кмет „ Образование, бизнес развиване и европейски политики ” на община Пловдив, госпожа Мариана Чолакова , почетен консул на Германия в Пловдив.

Списъкът с задгранични гост-лектори включва още доктор Андреас Кастнер от Германия, учебен специалист с огромен опит в областта на STEM и Ангелина Скараки, специалист по STEM и роботика от Гърция показаха работещи STEM решения, осъществени на процедура у нас и в Европа.

“STEM образованието визира всяка сфера от сегашното и бъдещето ни, а STEM уменията са за цялостен живот. Подкрепата за младежите, основаването на интерес от научните откриватели и основната роля на учителите са провокации, само че и благоприятни условия. Днес, за гениите на България и Европа, e значимо да свържем нереалното с съответното и превърнем интереса в тласък за кариера. Имаме потребност от техните хрумвания и решения. ”, разяснява Мария Габриел, европейски комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и младежта.

“STEM образованието е огромният ни късмет да създадем ранно кариерно насочване и профилиране на децата, още в главното учебно заведение. Имаме потребност от нов метод по какъв начин сервира информацията и уроците към децата. Основната ни задача в къс интервал от време е да въоръжим децата със модерни принадлежности за учене и работа, с цел да могат те да бъдат ефикасни и да им дадем късмет да се развиват съгласно опциите си ”, подчертава Стефан Стоянов, заместник-кмет „ Образование, бизнес развиване и европейски политики ” на община Пловдив.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е образование, което е фокусирано върху просвета, технологии, инженерство и математика. Подходът се основава на концепцията за фокусирано образование по четирите посоки интегрирано в поредна парадигма на образование, основана на действително приложение.

На място бяха показани и първите у нас цифрови уроци за новаторско STEM образование за възпитаници от 5. до 7. клас, създадени от издателство Клет България. Ресурсите са подобаващи както за учебни заведения с построени STEM центрове, по този начин и за нашарване на часовете по всички естествени науки.

Специално внимание бе отделено и на представянето на обобщаващи статистики първата в просветителния бранш Оценка на общественото влияние на Клет България за интервала 2019-2022 година, направен със съдействието на „ PwC (PricewaterhouseCoopers) България “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР