Google прекратява партньорството си със Samsung и обединява усилията си

...
Google прекратява партньорството си със Samsung и обединява усилията си
Коментари Харесай

Google подготвя новия мобилен чип Tensor G5: как той ще промени смартфоните?

Гугъл приключва партньорството си със Samsung и сплотява напъните си с колоса TSMC, планирайки да пусне нов процесор още през 2025 година

Гугъл възнамерява след две години да стартира производството на своя освежен изцяло настройваем чип Tensor G5 във фабриката на TSMC, заяви DigiTimes Asia. Така завърши и съдействието сред Гугъл и Samsung в региона на производството на процесори за смарт телефоните Pixel. До момента Pixel бяха оборудвани с процесорите Tensor, които от своя страна имат доста общо с фирмените процесори Exynos на южнокорейския колос.

Според обявата, Гугъл желае да извърши проекта си по прехода към различен производител още през идната година, само че отсрочи крайния период за 2025 година Както е планувано от компанията, Tensor G5 ще бъде изцяло настройваем чип, а не полунастройваем, както предходните версии, основани в партньорство със Samsung.

Във вътрешните документи на Гугъл този процесор е с кодовото име Redondo. Техническата му документи трябваше да бъде предадена на експертите на TSMC предходната година, само че явно чипът не беше подготвен за всеобщо произвеждане, тъй че стартирането му беше отсрочено за по-късна дата.

Въпреки че Гугъл ще продължи да си партнира със Samsung още една година, компанията в действителност заменя от ден на ден и повече съставни елементи на всички чипове, които в началото са създадени от Samsung.

Освен това, Redondo може да не е единственият Tensor чип, който Гугъл е отменил през последните две години. Една от аргументите, заради които компанията не съумя да пусне в точния момент изцяло настройваемия Tensor на пазара, беше, че множеството от разработчиците на тези чипове бяха основани в Индия и имаше проблеми при координирането на работата сред офисите на Гугъл в Индия и Съединени американски щати. Проблеми също е имало и с вътрешното текучество на личния състав в екипа, който се е занимавал с създаването на новото потомство процесори за смарт телефоните Pixel.

Какви са особеностите при настройваемите чипове?

Полунастройваем чип — това е чип, който съдържа някои общоприети блокове, само че също по този начин разрешава на разработчика да прибавя или трансформира някои детайли от схемата в сходство с неговите потребности. Напълно настройваем — това е чипът, който е напълно създаден от нулата и не употребява никакви общоприети блокове. Напълно настройваемият чип дава повече независимост и еластичност за реализация на комплицирани и усъвършенствани функционалности, само че изисква и повече време и запаси за разработка и тестване.

Например, чипът M1 на Apple — това е изцяло настройваем чип, който е основан особено за Mac и съчетава в себе си доста мощни съставни елементи като централен процесор, графичен процесор, системата Apple Neural Engine и други. Полунастройваемият чип може да се употребява за основаване на система върху чип (SoC), която извършва функционалностите нацяло устройство и се намира на една интегрална скица. В този случай разработчикът може да избира от общоприетите блокове, като микроконтролери, памети, интерфейси и други, както и да прибавя свои лични характерни блокове за решение на съответен проблем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР