Google, един от най-големите технологични гиганти, стартира инициатива, в която

...
Google, един от най-големите технологични гиганти, стартира инициатива, в която
Коментари Харесай

Помогнете на Google да спаси кораловите рифове само за три минути

Гугъл, един от най-големите софтуерни колоси, започва самодейност, в която потребителите би трябвало да отделят единствено три минути, с цел да оказват помощ за спасяването на кораловите рифове.

Новият план на Гугъл, наименуван Calling in our Corals, е в съдействие с морския биолог Стив Симпсън и морския еколог Мери Шодипо, като има за цел да образова ИИ да разпознава звуци от водната дива природа. Целта на плана е да увеличи осведомеността по отношение на кораловите рифове, които понижават с огромни темпове поради изменението на климата, несъразмерния лов на риба и замърсяването. Потребителите са подканени да оказват помощ, като слушат подводни записи и би трябвало да допират екрана си, когато чуят риба.

Събраните данни ще оказват помощ за автоматизиране на процеса на наблюдаване и интензивността на морските диви животни и даже биха могли да оказват помощ за възобновяване на развалените местообитания. Възпроизвеждайки звуците на здрави рифове, откривателите се насяват да привлекат нови риби и други типове към непокътнати рифове.

Проектът стана вероятен със записи от 10 рифа в страни като Австралия, Индонезия, Филипините, Съединени американски щати, Панама и Швеция. Създателите на плана акцентират, че даже една триминутна сесия ще способства за идеята и колкото повече време отделите, толкоз по-добре ще бъде за околната среда и водите.

Технологиите в действителност ни оказват помощ да правим ежедневните си задания по-лесно, само че от време на време забравяме за същинските неща, които ни заобикалят. Природните запаси понижават, а в някои региони от ден на ден скотски типове изчезват или са застрашени от изгубване. Кораловите рифове са едни от тези местообитания, които са потърпевши поради човечеството.

Прекомерният лов на риба може да убие коралите и да навреди доста на морския живот. Замърсяването от канализацията, селскостопанската активност и нефтените разливи може да задуши или токсини коралите. Глобалното стопляне също е забележителна опасност за кораловите рифове, защото повишаващите се температури избелват коралите, а те изхвърлят водораслите, които пък им доставят спомагателни хранителни субстанции. Освен това, абсорбирането на въглероден диоксид в морската вода може да унищожи целостта на кораловия риф.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР