Какво означава за вас думата природа“? Дали тя предизвиква видения

...
Какво означава за вас думата природа“? Дали тя предизвиква видения
Коментари Харесай

Включва ли „природата“ хората? Отговорът може да ви изненада

Какво значи за вас думата „ природа “? Дали тя провокира видения за диви места, надалеч от шума и суетата на хората, или включва и хората? Значението на думата „ природа “ се е трансформирало, откогато тя е употребена за първи път през 15-и век.

Сега новата акция „ Ние сме природа “ има за цел да убеди речниците да включат хората в определенията си за природа.

Кампанията, която е резултат от съдействието сред група адвокати и дизайнерска компания включва петиция и отворено писмо, както и сбирка от различни избрания, предоставени от разнообразни мислители и създатели. Ето определението за природа на Том Оливър, професор по приложна екология в Университета на Рединг:

„ Живият свят, състоящ се от цялата цялост от организми и взаимоотношенията сред тях. Тези организми включват бактерии, гъбички, растения и животни (включително хората). Някои избрания могат да включват и неживи същества като част от природата – да вземем за пример планини, водопади и облачни формирания, като самопризнание за тяхната значима роля в основата на мрежата на живота. “

Произхождайки от латинското natura, което безусловно значи „ раждане “, природата се е отнасяла единствено до вродените качества или главното разположение на нещо. С течение на времето обаче тя стартира да разказва и нещо „ друго “ или настрана от хората. Например в Оксфордския речник на британския език (OED) природата се дефинира като „ Феномените на физическия свят като цяло. По-специално растения, животни и други характерности и артикули на самата Земя, за разлика от хората и човешките творения. “

A post shared by We Are Nature (@wearenature.campaign)

Но по какъв начин стигнахме до такова определение, което се основава на това, че ние сме отделени от естествения свят, а не сме част от него? От 17-и век насам рационалистичният светоглед, подбуден от философи като Рене Декарт от ден на ден преглежда нещата от механична позиция, сравнявайки действието на Вселената с огромна машина.

Вместо някакъв възвишен дух да населява естествения свят, тази позиция акцентира разделянето сред човешкия разум и физическата материя.

Всичко, което не е човешко, попада в последната категория и се оприличава на часовников механизъм. Впоследствие обаче се откри, че този мироглед води до свирепост към животните, а доста екологични организации, в това число Европейската организация за околната среда считат, че това разцепление форсира упадъка на природата.

Нормално ли е да се трансформират думи в речника посредством лобиране? Тук има две линии на мислене. Едната може да твърди, че да, в случай че научните доказателства сочат, че разликата сред природата и хората е илюзорна. Това е нещо, за което Том Оливър твърди въз основа на открития в региона на биологията, екологията и неврологията.

Речниковата формулировка съставлява визията на обществото за естествения свят. Това от своя страна въздейства върху възприемането на нашето място в него и върху дейностите, които подхващаме за отбрана на природата.

Така че думите, които използваме, имат действително влияние. Те оформят метода, по който мислим, и дефинират метода, по който се усещаме и действаме. Лингвистът Джордж Лакоф твърди, че те в последна сметка структурират нашето общество.

A post shared by We Are Nature (@wearenature.campaign)

Проучванията демонстрират, че свят, в който хората се усещат откъснати от природата ги кара да вършат по-малко позитивни промени в държанието си във връзка с околната среда. Като да вземем за пример да понижават въглеродния си отпечатък, да рециклират или да правят доброволна природозащитна активност.

Обратно, когато хората се усещат свързани с природата, те освен се държат по-екологично, само че и са по-щастливи.

Една информационна организация, насочена към устойчивото развиване, откри, че най-хубавият метод да се стимулират хората за запазване на природата е посредством послания, учредени на благоговение и учудване, а не на икономическата стойност на природата. Научните проучвания удостоверяват това.

Що се отнася до смисъла на природата, в случай че една дума е прекомерно „ необятна “, тя може да загуби своята полза в общуването, тъкмо както тъпият нож е неприятен инструмент за рязане на храна. Хората, които желаят да изразят естествения свят, могат просто да употребяват други думи, като да вземем за пример „ околна среда “. Тази дума произлиза от френската environs, като категорично разказва нещо, което ни заобикаля.

Околната среда към този момент замества природата в актуалната ни лексика. Това може да отразява едвам доловима когнитивна смяна към все по-честото разбиране на хората като обособени същности, отделени от естествения свят.

Кампанията „ Ние сме природа “ не е просто лобиране пред OED въз основа на желана приложимост на езика. Организаторите са събрали доста исторически използва на думата „ природа “ от 1850 година до наши дни. Някои от тях включват индивида в смисъла и са показали тези доказателства на речника. В резултат на това през април OED отстрани етикета „ стар “ от вторичното, по-широко определение на природата, включващо „ целия естествен свят, в това число хората “.

Но с цел да се промени първичната формулировка на природата от „ в контраст на хората “ на „ включваща хората “, ще е належащо повече хора да употребяват думата по метод, който отразява по какъв начин хората са преплетени с цялата мрежа на живота.

Тази публикация е препубликувана от The Conversation под лиценза на Creative Commons.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР