Голям успех, но и дежавю за ракетата Старшип“ на Илон

...
Голям успех, но и дежавю за ракетата Старшип“ на Илон
Коментари Харесай

Голям успех, но и дежавю: Ракетата „Старшип“ се взриви минути, след като достигна Космоса

Голям триумф, само че и дежавю за ракетата „ Старшип “ на Илон Мъск. Безпилотният галактически транспортен съд на „ Спейс Екс “, създаден за транспорт на астронавти до Луната и оттатък нея, се взриви минути, откакто излетя и доближи Космоса, заяви Ройтерс.

Въпреки това, за първи път в историята първата степен на ракета, оборудвана с над 30 мотора, сработва сполучливо. От „ Спейс Екс “ считат тестовия полет за сполучлив, защото е траял по-дълго от първия през април, който приключи с детонация към 4 минути след излитането.

От „ Спейс екс “ нарекоха това „ бързо непланирано демонтиране “

„ Старшип “ е благосъстоятелност на компанията на Илон Мъск и е определян като най-мощната ракета в човешката история. Двустепенната ракета притежател излетя от площадката „ Старбейс “, покрай Бока Чика в Тексас, издигайки галактическия транспортен съд на към 55 благи (90 км) над земята.

Планът беше ракетата да предприеме 90-минутен полет в Космоса. Въпреки че всичко изглеждаше наред и първата степен на ракетата направи значима маневра за обособяване, тя се взриви над Мексиканския залив малко по-късно, сподели уебкаст на „ Спейс Екс “.

Междувременно главният бустер на „ Старшип “ продължи да се носи към Космоса, само че няколко минути по-късно оператор на компанията заяви, че ръководството на задачата на „ Спейс Екс “ ненадейно е изгубило връзка с него.

Около осем минути след началото на тестовата задача, камерата, проследяваща бустера, сподели детонация, която допуска, че ракетата се е развалила. Височината тогава е била 91 благи (148 км).

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати, която управлява частните площадки за изстрелване, удостовери, че е зародил случай, който е „ довел до загуба на транспортното средство “, като добави, че няма известия за пострадвания или материални вреди.

Агенцията сподели, че следи следствието на неуспеха от „ Спейс Екс “ и ще би трябвало да утвърди проекта на компанията, с цел да предотврати това да се случи още веднъж.

Целта на задачата беше да изведе „ Старшип “ в Космоса, малко преди да доближи орбита, след което да се потопи в земната атмосфера и да се спусне край крайбрежията на Хаваите. Изстрелването беше планувано за петък, само че се отсрочи с един ден поради промяна на хардуера за ръководство на полета в последния миг.

Успешен тест би отбелязал основна стъпка към реализиране на упоритостта на „ Спейс Екс “ да създаде огромен, многоцелев галактически транспортен съд, кадърен да изпраща хора и товари до  Луната, по-късно до НАСА, а в последна сметка и до Марс.

Американската галактическа организация НАСА разчита, че „ Старшип “ ще играе централна роля в нейната стратегия за човешки галактически полети „ Артемис “, правоприемник на задачите „ Аполо “, които преди повече от половин век изведоха астронавти за първи път на Луната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР