Голям ремонт и промяна се готви на едно от най-важните

...
Голям ремонт и промяна се готви на едно от най-важните
Коментари Харесай

Новата визия на пл. Света Неделя: Модерно, зелено и достъпно - slava.bg

Голям ремонт и смяна се готви на едно от най-важните исторически места в София - пл. „ Св. Неделя”. Според определения план, тази част на столицата би трябвало да стане напълно пешеходна зона.

Един от създателите на заданието и част от журито в състезанието арх. Ясен Кьосев изясни, че се планува сливане на пешеходното пространство с това на бул. „ Витоша” и ул. „ Съборна”, съобщи бТВ.

„ Трамвайното трасе ще се резервира, с цел да засилва достъпността на бъдещата пешеходна зона. Ще се успокои придвижването в покрайнината. Археологическото завещание ще бъде разкрито в една умерена композиция, която ще разреши опазване и на актуалното интензивно пространство”, посочи арх. Кьосев.

По думите на специалиста настилката на площада е решена като правоъгълен растер, който метафорично пресъздава римски улици. В него ще се отварят транспарантни модули, тъй че историческото завещание да се вижда.

Относно провокиралите обществен спор тъй наречените „ гъби”, арх. Кьосев отговори, че те не са наложителна част от плана, само че демонстрират препоръка към съм актуалното екологично отношение, тъй като са от фотоволтаични материали. Предвидено е те да създават ток за осветлението и да събират дъждовна вода за локалните напоителни системи.

„ Това е един от претекстовете, само че другите неща са по-важни. Фонтаните са известно наличие на сходни площади. Съвременният метод е фонтанът да не е в ренесансова форма – с фундамент, а да бъде интимно ситуиран в настилката”, добави специалистът.

Архитектът уточни още, че ще се обогати и зелената конструкция на площада. Връзката сред булевардите „ Ал. Стамболийски” и „ Т. Александров” ще бъде пешеходна.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР