Големите индустриални компании, които са членове на Управителния съвет на

...
Големите индустриални компании, които са членове на Управителния съвет на
Коментари Харесай

Бизнесът настоява: Влизането на България в Шенген не трябва да се отлага

Големите индустриални компании, които са членове на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ,) в послание към изпълнителната и законодателната власт, декларират, че влизането на България в Шенген не следва да се отсрочва за следващ път. Това е записано в отворено писмо на индустриалците, публикувано от пресцентъра на Конфедерацията.

Бизнесът упорства за решителни дейности " в оставащите дни и часове, с цел да бъдем признати в шенгенското пространство " и показва, че всяко ново отсрочване ще е пагубно и нанасящо големи вреди както върху промишлеността и стопанската система ни, по този начин и върху публичния интерес на българите.

Според КРИБ България от дълго време е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, само че въпросът от механически се трансформира в политически. " Като представители на национално виновния български бизнес считаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните ползи. Считаме, че страната ни губи с всеки минал ден опциите за възстановяване на капиталовия климат и за привличане на вложения. Целият бизнес желае да се развива без транспортни формалности и затруднения и чака да употребява икономическите облекчения от премахването на границите ", пишат индустриалците.

Сред ограниченията, препоръчвани от индустриалците, е потреблението на института на реципрочността, " който включва приемането даже и на фрапантни ответни ограничения към тези, които слагат България години наред в дискриминационно състояние ", като по-специално се визират " страни членки на Европейски Съюз с потвърден двойствено дискриминационен метод към страната ни ". Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки, призоват още индустриалците.

Парламентът одобри декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство на 17 ноември. В декларацията Народното събрание декларира цялостна поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейски Съюз за участие на България в Шенген до края на 2022 година Депутатите се обръщат към парламентите на страните членки да поддържат присъединението на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят правилата на тъждество и недискриминация в Европейския съюз. Българският парламент приканва Съветът на Европейски Съюз да одобри решение за цялостно използване на наредбите на правото от Шенген във връзка с България, с което да подсигурява премахването на инспекциите по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 година, предава Българска телеграфна агенция. 

В текста се показва още, че България е изпълнила критериите за присъединение към Шенген още през 2011 година и готовността й е потвърждавана неведнъж от Съвета на Европейски Съюз, Европейската комисия и Европейския парламент. Обръща се внимание на заключенията на задачата специалисти на страните членки под съгласуваност на Европейска комисия тази година, която удостовери готовността на България да ползва сполучливо последните постижения на правото на Шенген. Подчертава се и смисъла на присъединението към Шенгенското пространство за българските жители, за бизнеса и за околната среда, с неотложен резултат върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР