Година след първото искане и три месеца след произнасянето на

...
Година след първото искане и три месеца след произнасянето на
Коментари Харесай

Правилата на "четвъртия етаж", или как кметът на Варна отказва да изпълни съдебно решение

Година след първото искане и три месеца след произнасянето на последната правосъдна инстанция, варненският кмет Иван Портних отхвърля да издаде разрешителни за слагане на близо 300 павилиона за търговия на дребно в курорта " Златни пясъци ". Така те се оказват противозаконни и в случай че работят през започващия туристически сезон, наемателите са застрашени от наказания.

За да попречи на узаконяването на комерсиалните обекти, кметът първо е упражнил напън над собствен зависещ да не извърши правосъдно решение, а по-късно е трансформирал в последния миг разпоредбите за издаване на нужните бумаги, декларират от компаниите, които стопанисват павилионите. Клипове, снимани от техни чиновници във варненската община в средата на април, демонстрират неуместна обстановка, в която основният проектант на града Виктор Бузев, който съпровожда представителите на курорта при издаването на документите, бива привикан в общинската администрация посред процедурата и се връща с нови условия за издаването им, а служителка от администрацията отхвърля да одобри парите на компаниите за дължимата такса.

От общината не отхвърлят, че смяна в разпоредбите за одобрение на разрешителните е направена, само че отхвърлят да посочат по кое време е станало това и прецизират само, че настоящата версия на документа е в действие от няколко дни по-рано. Потвърждават и отхвърли да се одобряват пари, само че с друго пояснение. И в края на краищата, без значение от правосъдните процедури, сочат като отговорни за противозаконните постройки точно притежателите, които не ги премахнали след приключването на досегашните разрешителни.

Съдебни решения без последици

През март предходната година три туристически сдружения - " Златни пясъци ", " Паркстрой - Златни пясъци " и " Голдън турс ", подават две претенции до основния проектант на Варна Виктор Бузев за издаване на позволения за слагане на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към настояванията са приложени и съответните схеми, утвърдени от страната посредством министъра на туризма. И по двете претенции Община Варна постановява отвод.

Следват тъжби пред Варненския административен съд. С две правосъдни решения - от 27 юли и 1 август 2022 година, отводите са анулирани. През март тази година решенията са доказани и от последната инстанция - Върховния административен съд, след което са върнати на Община Варна за изговаряне по издаване на поисканите позволения в сходство с наредбите на законите за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие.

Независимо от това, след серия обществени изяви на варненския кмет Иван Портних, правосъдните решения не са изпълнени и до момента. Именно подписването на разрешителните беше изтъкнато измежду претекстовете, с които, а по-късно дългогодишния си съидейник и основен проектант на Варна Иван Бузев. Още тогава Бузев,, разгласи, че не е имал никаква опция да откаже разрешителните, тъй като е застрашен от наказателна отговорност при несъблюдение на правосъдно решение.

Отказът от дейности на общината към този момент е обект на тъжба до прокуратурата. Пред " Дневник " ръководителят на Управителния свет и изпълнителен шеф на сдружението " Златни пясъци АД " Кирил Кирилов сподели, че тъжба против кмета Портних е подадена и във Варненския административен съд с искане за налагане на санкция за неизпълнението на към този момент предписан правосъден акт.

 Три търговски сдружения са подали сигнал до прокуратурата против варненския кмет Иван Портних Три търговски сдружения са подали сигнал до прокуратурата против варненския кмет Иван Портних

" Оттук нататък ще се съветваме с адвокати за законността на към този момент издадените и подписани от Бузев разрешителни, сподели Кирилов. По думите му документите са изрядно и единственият изчезнал признак по тях е произлязъл номер от общинската администрация във Варна: " Освен това нашата скица за разполагане на обектите, по този начин или другояче, е съгласувана от министъра на туризма, тъй че оттук насетне тяхната правда и годност ще бъде обект на пояснение от страна на юристите ни ".

Според Кирилов, в случай че общината предприеме дейности за събарянето на павилионите в курорта като противозаконни постройки, още веднъж ще бъде поискана намесата на прокуратурата.

На 22 май фирмите притежатели на терените, върху които са ситуирани комерсиалните обекти, разпространиха мнение, че са сложени под напън, а задачата е да се навреди на бизнесинтереси - както техните, по този начин и на още над 100 сдружения, които употребяват преместваемите обекти. (пълния текст на изказването - в прикачения файл).

" Да се замотаят още две години "

На 25 април " Златни пясъци ", " Паркстрой Златни пясъци " и " Голдън турс " изпратиха сигнал до прокуратурата, в който буквално цитират думи на Иван Портних, че персонално е забранил на основния проектант Виктор Бузев да издаде позволения за слагане на преместваеми търговски обекти в курорта, макар правосъдните решения.

" Наредил е на орган на общинската власт, какъвто е основният проектант на общината, да извърши незаконосъобразни дейности по отношение на направените от нас претенции, с цел да е налице отвод да бъде осъществена дължимата от администрацията услуга ", написа в сигнала. " По думите му (на Портних - бел. ред) той е изцяло наясно, че подобен отвод ще бъде анулиран от съда като незаконосъобразен. Говори още за скица, съгласно която напълно съзнателно разрешенията ще могат " да се замотаят още най-малко две години " и " да се разкарват по съдилищата ", пишат от " Златни пясъци " АД в жалбата.
В началото на предходната седмица от трите сдружения изпратиха до " Дневник " видеозаписи, направени на 13 април 2023 година, когато техни представители, придружавани от настоящия тогава основен проектант на Варна Виктор Бузев, вършат опит да получат изходящи номера на подписаните от него разрешителни за разполагане на преместваеми обекти.

 Кадър от предоставените на
© Скрийншот от видео

Кадър от предоставените на " Дневник " видео записи, в които някогашният основен проектант на Варна Виктор Бузев споделя за диалога си с кмета Иван Портних за издаването на разрешителните на Златни пясъци

В един от тях - до момента в който изчакват освобождението на чиновник, който да даде изходящи номера - Бузев споделя за среща с Портних във връзка издаването на въпросните документи. Според описанието, обещано от него във видеото, диалогът протекъл по този начин: - К`во става?, пита Портних.

- Ми к`во да става? - дава отговор Бузев. - По-добре издай разрешителни с условия и въз основа на това върви да гониш за оправяне, за унищожаване, за външен тип... И един по един ги изключвай, другите остават. То го написа в изискванията на закона. [...] Аз не виждам по какъв начин може да не изпълниш правосъдно решение. Другият метод е хем [да] изпълняваш закона, хем лостовете за неговото приложение са в твоите ръце, каква по-благоприятна позиция от това? "

" Викат ме на четвъртия етаж "

Според записите до момента в който тече този диалог, служителка, която да издаде нужните изходящи номера за разрешителните, по този начин и не се освобождава. А малко по-късно Виктор Бузев получава известие и споделя на представителите на Златни пясъци: " Кметът ме вика на четвъртия етаж ". Публично знае се, че на четвъртия етаж се намира кабинетът на секретаря на варненската община.

Видеозаписът продължава след завръщането на основния проектант. Той носи документи, които поставя на масата, с цел да ги покаже на събеседниците си и изяснява, че това е нов вид на вътрешните правила за одобрение на слагането на преместваеми обекти на територията на Варна, с който е сменен остарелият. Бузев прецизира, че той му е връчен на срещата на четвъртия етаж и че ги вижда за първи път, без значение, че на последната им страница е подложен гриф: " Версия №12/7.04.2023 година "

Направеното от " Дневник " съпоставяне на двата разновидността на документа демонстрира, че разликата в текстовете им е дребна, само че основна и усложнява процедурата за издаване на разрешителни за преместваеми обекти. А в съответния случай прави невероятно издаването на изходящи номера на към този момент подписаните от Бузев разрешителни на " Златни пясъци ", " Паркстрой - Златни пясъци " и " Голдън турс ".

В първичния вид на разпоредбите при вярно попълнени документи, те се преглеждат от комисия, а по-късно всеки от обектите се отбелязва с " Да " или " Не " от ръководителя ѝ (в случая основният проектант на общината).

 Първият вид на технологията за издаване на разрешителни
© Скрийншот от видео

Първият вид на технологията за издаване на разрешителни

В новия вид, връчен на Бузев " на четвъртия етаж ", при вярно попълнени данни в заявката се изготвя позволение за слагане, което се съгласува с шефа на Дирекция " Правно-нормативно обслужване " в Община Варна, а по-късно и с нейния секретар. Едва по-късно тя се дава за автограф на основния проектант.

 Вторият, модифициран вид на технологията за издаване на разрешителни
© Скрийншот от видео

Вторият, модифициран вид на технологията за издаване на разрешителни

Тази замяна прави към този момент издадените от Виктор Бузев разрешителни невалидни и на това съображение служителките в центъра за административно обслужване отхвърлят да им издадат изходящи номера.

Тъй като документите въпреки всичко са формирани и подписани от него преди смяната на разпоредбите, представителите на " Златни пясъци " вземат решение да платят дължимите по тях такси. Те са в размер на 20 лева на обект или общо 5 900 лева Тук обаче се появява второто непреодолимо затруднение пред осъществяването на правосъдните решения от предходната година - във видеозаписа, възложен на " Дневник ", се вижда по какъв начин служителката на касата в административния център на Община Варна отхвърля да одобри заплащането. Аргументът й е, че " сумата е прекомерно огромна " Минути по-късно отвод да обработи заплащане от 5 900 лева идва и от гишето на една от огромните български банки, разкрито в постройката на варненската община.

В писмените си отговори на въпроси на " Дневник " (в дъното на публикацията е цялостният им текст - бел.ред) от Община Варна отхвърлиха непосредствено да посочат дали в средата на април са правени промени в разпоредбите. Уточнява се само каква е процедурата за издаване и че тя важи от 7 април нататък. От администрацията на Иван Портних прецизират, че отводът да се одобри таксата е резултат от това, че не е осъществена услугата издаване на разрешителни.

" Както се бяхме разбрали "

Няколко дни по-късно кметът на Варна Иван Портних дава изявление за " Радио Варна " (БНР), в което на процедура удостоверява, че е наредил на основния проектант да откаже издаването на разрешителни за слагането на преместваеми обекти в курорта Златни пясъци в нарушаване на правосъдно решение. Думите на кмета дословна са: " Моето виждане беше да се направи отвод, безмълвен отвод. Ако той (Виктор Бузев - бел. авт.) беше направил безмълвен отвод, по този начин, както се бяхме разбрали, в този момент съдът щеше да постанови да се произнесе с " експлицитен отвод " и занапред, както тези обекти две години са били противозаконни, щеше да се влезе в нова процедура и те още две години щяха да си стоят противозаконни ".
На въпрос каква е повода Портних да желае обектите да останат противозаконни от пресслужбата на общината дадоха отговор по този начин: " Преместваемите обекти е следвало да бъдат преместени още сега, в който е изтекло остарялото позволение за слагане. Оставянето им там по-късно от притежателите им ги прави противозаконни, а не дейностите на администрацията ".

След като беше отхвърлен от служба на 21 април Виктор Бузев не дава отговор на мобилния си телефон.

 Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред

" Дневник " изпрати до канцеларията на Иван Портних няколко въпроса, свързани, както с обществените му изказвания във връзка дейностите на Виктор Бузев, по този начин и със случилото се на 13 април. в Центъра за административно обслужване на Община Варна. С няколко незначителни изключения получените отговори нямат нищо общо със заложените въпроси. Ето тяхното наличие без редакторска интервенция:

Каква е повода кметът Иван Портних да желае тези обекти да са противозаконни и да останат такива още най-малко две години?

- Преместваемите обекти е следвало да бъдат преместени още сега, в който е изтекло остарялото позволение за слагане. Оставянето им там по-късно от притежателите им ги прави противозаконни, а не дейностите на администрацията.

Думите на господин Портних " както се бяхме разбрали ", значат ли, че той е изискал от собствен зависещ, или се е схванал с него, да не извърши правосъдно решение?

- Не, не значи това. Административните услуги се правят според Вътрешни правила за организация на административното обслужване в Община Варна, одобрени на съображение Наредбата за административно обслужване.

Променени ли са в последния миг (на 12 или 13 април т.г.) разпоредбите за издаване на разрешителни за слагане на преместваеми обекти на територията на община Варна и в случай че да, с каква цел? Извършвана ли е сходна смяна със остаряла дата?

- Редът за даване на административни услуги е регламентиран в одобрени софтуерни карти, за всяка една от тях. За издаване на позволения за слагане на преместваеми обекти по ЗУЧК и НУЗППО има утвърдена софтуерна карта. Актуална все още е версия: 12/07.04.2023 година

Каква е повода на 13 април т.г. чиновници в центъра за административно обслужване на Община Варна да откажат издаването на изходящи номера за разрешителните за слагане на преместваеми търговски обекти в курорта Златни пясъци, в случай, че те към този момент са били подписани от Виктор Бузев?

- Разрешенията за слагане на преместваеми търговски обекти в курорта Златни пясъци не са били съгласувани по открития с софтуерната карта ред (разрешенията не са съгласувани от шеф на дирекция ПНО и секретар) и заради това не са изведени от чиновниците в ЦАО.

Защо служителката на касата в центъра за административно обслужване е отказала да одобри таксата за издадените разрешителни в размер на 5 900 лева?

- Таксите за осъществените административни услуги се заплащат от физическите и юридическите лица по едно и също време с даването им на осъществената към този момент административна услуга.

Отговорите са готови от Пламена Маринова - зам.-кмет, Нора Момчева - секретар на Община Варна "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР