Любомир Дудев от Казанлък и Огнян Пендичев от Плевен впечатлиха

...
</TD
>Любомир Дудев от Казанлък и Огнян Пендичев от Плевен впечатлиха
Коментари Харесай

Майстори обясниха как се правят старинни накити и пафти

Любомир Дудев от Казанлък и Огнян Пендичев от Плевен впечатлиха жителите и гостите на Благоевград с показаните от тях старинни украшения, пафти и ножове по време на, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Занаятът ножарство в Благоевград показва Любомир Дудев, който е дълготраен художник и бижутер. Той е създател на короната на Царица Роза-Казанлък, която към този момент 20 години е знак на хубостта. Освен това той се занимава с издирването и производството на пафти.

" Инвестираме дружно с Огнян в издирването и пресъздаването на достоверни пафти. От оригиналните пафти се вади силиконов калъп, след което се моделират и се леят “, сподели Дудев в отговор на въпрос на кореспондент на Blagoevgrad24.bg по какъв начин тъкмо се вършат пафтите, които могат да бъдат видени и закупени на фестивала в Благоевград.

Огнян Пендиче създава обичайни български украшения от 12 години. Голяма част от изделията са точни копия на украшенията, които са носили нашите предшественици, описа той пред кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

" Пресъздавам старинни модели, като се старя да наподобяват уместно. Издирвам достоверни модели, на които върша копия, които овехтявам. Започнах да се занимавам с това преди 12 години като занимание, което след това прерасна в главно занятие “, описа още той.

Повече от описа на двамата майстори може да видите във видеото към новината!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР