Най-активни в онлайн пазаруването в България са от поколенията Y

...
Най-активни в онлайн пазаруването в България са от поколенията Y
Коментари Харесай

Има ли нужда от европейска директива за дейността на инфлуенсърите?

Най-активни в онлайн извършването на покупки в България са от поколенията Y и Z
Българските консуматори стават по-образовани за правата си при онлайн покупки и отделят повече време да се срещнат с другите оферти и търговци на пазара. От ползвателите на интернет в България близо 70%, или 3,3 млн. души, са пазарували онлайн през второто полугодие на 2023, демонстрират последните данни. С разширението на онлайн търговията има и растеж на нелоялни търговски практики и подправени сайтове-двойници, а регулаторите би трябвало да се замислят за по-силна отбрана за потребителите, изключително в обществените мрежи. Това коментира Габриела Руменова, основател на онлайн платформата " Ние потребителите ", в предаването " Бизнес старт ".

" Дигиталният пазар непрестанно се развива и показва нови провокации пред всяка една от страните, които се намират на него. Добре е законодателството да бъде осъвременявано, като сега се обръща внимание на изкуствения разсъдък и активността на инфлуенсърите, които стават все по-голяма част от избора на потребителите, изключително на най-младото потомство. "

Франция към този момент вкара закон за инфлуенсърите, който покрива и техните сътрудници, и не разрешава рекламата на тютюнопушене, пластична хирургия, и постанова експлицитното упоменаване, че нещо е платена обява, сподели Руменова.

Вече се дискутира да има инструкция за инфлуенсърите на равнище Европейски Съюз, с цел да е ясно за потребителите, че наличието от известни персони е резултат на платено партньорство, добави тя.

Най-активни в онлайн извършването на покупки в България са от поколенията Y и Z - родените в последните десетилетия на 20-и век и първите години на 21-и век. Тези генерации са и най-активните в интернет като цяло, разяснява Руменова.

Цената оказва доста огромно въздействие за решението за покупка, като от ден на ден консуматори към този момент съпоставят каква е крайната цена, която ще платят, а не се ориентират единствено по оповестените понижения, сподели Руменова.

" През годините честният бизнес в България съумя да отгледа лоялни клиенти, които възнамеряват своите покупки, а не разчитат на подтик, тъй като са видели дадена реклама в обществените мрежи. Точно в тези случай най-често се стига до някаква машинация или корист с персонални данни. "

Този тип консуматори са най-добре осведомени с какви права разполагат при онлайн търговията, само че има случаи на нелоялни търговци, които се пробват да лимитират законовите им права. Такива нарушавания най-вече включват неспазване на регулациите за връщане или подмяна на стока.

" Коректният бизнес по този начин става жертва на нелоялна конкуренция и е добре да изисква както от контролния орган, по този начин и от нечестния бизнес, нещата да се урегулират. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР