Д-р Костадин Сотиров обсъди пред БНР“ предложение на Сдружението на

...
Д-р Костадин Сотиров обсъди пред БНР“ предложение на Сдружението на
Коментари Харесай

Медици с искане: Неваксинираните деца да не бъдат допускани до училище!

Д-р Костадин Сотиров разиска пред „ БНР “ предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България, съгласно което „ дете без наложителните имунизации да не може да посещава учебно заведение или проведен колектив от деца “ . Това е мярка, която сега се ползва единствено в детските градини .

Според предлагането деца, които не могат да бъдат имунизирани заради медицински аргументи, не престават да имат право на обучение. Въпреки това, законодателството се насочва към „ смяна по този начин, че неимунизирани по календара деца не би трябвало да се позволяват в наставнически кооперативи, в учебни заведения, на екскурзии и зелени учебни заведения “ , както показа доктор Сотиров.

Личният доктор от Пловдив посочи проблемите, свързани с родителите, които подписват отвод за имунизация и по-късно „ заплащат еднократна санкция на Здравната ревизия “. Той акцентира, че главният проблем е в „ доказването, че лекарите са потърсили тези родители “ , като сега съществуват разнообразни тълкувания от страна на министерството по отношение на какво се смята за задоволително доказателство .

Обсъждането на тези ограничения разделя обществото, като част от родителите възприемат предлагането като нарушаване на техните права , до момента в който други го виждат като значима стъпка за отбрана на публичното здраве. Д-р Сотиров има вяра, че препоръчаните ограничения ще „ окажат по-добър резултат по отношение на ваксинирането “ .

Докато предлагането за смяна на законодателството среща както поддръжка, по този начин и опозиция, е ясно, че салдото сред самостоятелните права и публичната сигурност остава сериозен . Необходими са спомагателни разисквания и разбори, с цел да се намерят устойчиви решения, които да пазят здравето на всички деца в просветителната система.

Заради коклюша: Ето какви са противоепидемични ограничения в детските градини и учебните заведения

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР