Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред

...
Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Северна Македония потегля към югославското си минало. Това съобщи пред БНР ръководителят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на извършените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония. 

" Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е толкоз ужасно нещо, тъй като оттова се вижда добре в разнообразни направления. Но когато си извърнат към неправилната посока и освен си извърнат натам, а все пак, че ти дават задоволително сигнали доброжелателни хора - освен България, само че и сигналите, които идват от Европейски Съюз, че не това е посоката - значи има нещо, което основава много съществено безпокойствие и то освен поради двустранните ни връзки. Създава безпокойствие, че днешната Република Северна Македония сякаш се стреми да се закачи към оста Белград - оттова веднъж към Москва, веднъж когато става въпрос единствено за Европа - към Унгария и Орбан. Не би трябвало да забравяме, че с изключение на огромното сръбско въздействие, което към този момент десетилетия не изчезва, че Унгария има мощни стопански връзки и наличие в Северна Македония и даже има малкия екран на ръководещата в този момент партия ВМРО-ДПМНЕ. Там има забавна връзка, която към този момент основава по-сериозна причина за безпокойствие за районната сигурност ", изясни той по БНР.

По думите му загубата на Социалдемократическия съюз е пагубна. Донякъде той отдава това на неубедителното наличие след промяната на Заев на Ковачевски като водач на партията, както и на недоволството на хората:

" Сред хората има доста разнообразни настройки, само че главната е нежеланата политическа просвета. Високите резултати не са постоянно израз безусловно на схващане на концепциите, които стартира партията-победител, а са по скоро наказателни по отношение на другата партия или просто едно поддаване на прочувствената вълна, която основават в предизборната конюнктура. А Република Северна Македония живееше в предизборна битка през последните 2 години ".

По думите му в Северна Македония всичко някак е сякаш с " двойно дъно ". 
" У нас още в самото начало, а и преди 1990-а година, историците започнаха да разчупват тематиките табу, до момента в който там е мъчно да се видят такива процеси ", разяснява проф. Димитров. Той акцентира, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият работещ орган, основан по Договора за другарство и добросъседство. Комисията работи към този момент близо 6 години, само че прогрес няма. Според него македонските му сътрудници са сложени в доста неприятна обстановка:

" Да съчетаеш религия с беззащитност - в никакъв случай не води до положителни резултати. Те са сложени в такава обстановка ".

По думите му няма нито един документ, който да поддържа македонската позиция. 

Според него обаче наша политика не е задоволително поредна, ефикасна и представителна. През последните 4-5 години България изгуби даже това, което беше постигнала като позиция в Европейски Съюз и изключително в района, счита проф. Димитров. По думите му ние би трябвало да бъдем сериозни към всичко и най-много към себе си, в случай че желаеме да реализираме резултати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР