Глобите за неспазване на карантината и за нарушаване на противоепидемичните

...
Глобите за неспазване на карантината и за нарушаване на противоепидемичните
Коментари Харесай

Глобите за неспазване на карантината остават и след края на извънредното положение

Глобите за неспазване на карантината и за нарушение на противоепидемичните мерки остават и след края на изключителното състояние. Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за здравето. 

Санкцията за нарушителите е глоба от 300 до 1000 лв., а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лв.. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не извършва наложителната изолираност и/или лекуване, ще се санкционира с санкция в размер на 5000 лева. 

Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влезнало на територията на страната от други страни, което откаже или не извършва наложителната карантина, ще се санкционира с санкция в размер на 5000 лева, записаха още депутатите.

При епидемиологично разпространяване на заразни заболявания министърът на опазването на здравето ще има право да вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения по предложение на основния държавен здравен контрольор както за обособена област, по този начин и за територията на цялата страна. Те, обаче, не могат да включват възбрана за влизане на територията на страната на жители на други страни и краткотрайно ограничение напредването им на територията на страната. 

Заповедите на министъра на опазването на здравето и на шефа на съответната районна здравна ревизия за въвеждане на противоепидемични ограничения ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР