Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка в прокуратурите в

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка в прокуратурите в
Коментари Харесай

Цацаров разпореди мащабна проверка по присъди, по които не са задържани осъдени лица


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди огромна инспекция в прокуратурите в страната за срочността и успеваемостта на ограниченията и дейностите по привеждане в осъществяване на присъди, по които не са арестувани наказани лица.

Проверката ще бъде осъществена във всички районни и окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури в страната, Тя цели и определяне на усложнения, пропуски и нарушавания, както и позитивни практики при осъществяването на наказванията, с оглед повишение успеваемостта на издирвателната активност, оповестиха от прокуратурата.

Проверката е предоставена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна профилирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат инспекция на всички изпълнителни преписки, формирани за осъществяване на правосъдни актове, по които към 15.01.2018 година не са арестувани наказани лица с наложено наказване „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “. Главният прокурор е разпоредил да бъдат тествани и всички преписки, по които присъдата е изпратена за осъществяване на Областните звена „ Охрана “ при Министерство на правораздаването и в прокуратурите не е получено съобщение за задържане на наказаните лица.

В период до 02.02.2018г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят систематизирани отчети, съдържащи информация за общия брой на формираните изпълнителни преписки с наложено наказване „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “, по които не са издирени и арестувани наказаните с влезнали в действие присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в осъществяване на правосъдния акт на съответните ОЗ “ Охрана “ при Министерство на правосъдието или ОДМВР, както и датата на приемането на уведомлението, че наказаният не е издирен. Докладите ще съдържат информация за датата на депеша за оповестяване на наказаното лице за търсене, периодичността на кореспонденцията с органите на ОЗ “Охрана “ при Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи по отношение на издирването и резултатите от него; направена ли е навреме Европейска заповед за арест, респ. предложение до ВКП за екстрадиция след приемане на данни за последното престояване на наказания отвън страната; каква е периодичността на обмена на информация, по отношение на дейностите по осъществяване на общодържавното търсене, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция.

Обобщените отчети ще бъдат оценени от прокурори от отдел „ Съдебен “ във Върховна касационна прокуратура.

По самодейност на основния прокурор ще бъде извършена среща с професионалното управление на Министерство на вътрешните работи и с управлението на Групово дело “Охрана “, Министерство на правосъдието за набелязване на съответни дейности по възстановяване на издирвателната активност при привеждане в осъществяване на наказванията „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “. Ще бъде разисквана нуждата от правене на оферти на законодателни промени за повишение срочността и успеваемостта на дейностите по осъществяване на правосъдните актове, както и промени, целящи недопускане на наказани лица с влезнали в действие присъди да се отклонят от изтърпяване на наказванията и да останат ненаказани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР