Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото

...
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото
Коментари Харесай

На прощаване: Главният прокурор поиска имунитета на Кирил Петков

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народния представител Кирил Петков, някогашен министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП).

Искането е по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на писмена декларация, подадена от някогашният министър председател на съображение член 110 от Конституцията на Република България. В предлагането на наблюдаващия прокурор се показва, че Петков е подал декларацията пред  президента на Република България, като в нея умишлено е затаил истина – съществуване на двойно поданство, и удостоверил лъжа – отговаряне на изискванията за избиране на народни представители (престъпление по член 313 алинея 1 от НК), показват от прокуратурата. 

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година Кирил Петков е разгласен за депутат и след полагането на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет.

Съгласно член 70 от Конституцията на Република България и според член 136, ал.3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Кирил Петков, пишат още от прокуратурата.

на Кирил Петков, съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ разгласи, че няма от какво да се опасява и е подготвен да се откаже от имунитета си, само че не в този момент.

„ Ще изчакам да се сформира и проработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат показани всички обстоятелства и доказателства, с цел да могат всички българи да видят ясно и образно по какъв начин българската прокуратура се употребява за политически напън. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си непринудено, тъй като знам, че няма от какво да се опасявам “, написа тогава Петков във фейсбук.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР