Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе открит урок

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе открит урок
Коментари Харесай

Иван Гешев: Само в България може да има протести в защита на корупцията

Главният прокурор на Република България Иван Гешев организира открит урок с възпитаници от седем учебни заведения от община Петрич. Събитието бе в границите на самодейността на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите - „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за правото “.  

Пред учениците в претъпкана зала в гр. Петрич, Иван Гешев акцентира, че е впечатлен какъв брой доста младежи се интересуват от правораздаването, което значи, че желаят да познават Конституцията, да знаят правата, само че и отговорностите си. „ Аз съм сигурен, че всеки от вас желае да се осъществя и да живее добре. Но няма по какъв начин да се реализирате без да знаете правата и отговорностите си, а и без да знаете по какъв начин действа правната система. Казах и на ваши връстници – ние, българите, сме положителни като индивидуалисти, неповторими сме, само че имаме проблем с общността. Ако желаеме да имаме резултат като страна, като общество,  би трябвало да наблегнем на взаимоотношението “, сподели основният прокурор.

Той не скри паниката си от увеличението на злополуките, провокирани от пияни и дрогирани водачи и посъветва младежите да бъдат деликатни и да съблюдават закона. „ Много ясно ще заявя какво би трябвало да се промени в законодателството, в организационните ограничения против войната по пътищата. Българските жители би трябвало да изискат и да получат това, което чакат, а това е правдивост и закони, които разрешават битка с престъпността. А това не става с безмълвие “, акцентира основният прокурор и заяви, че този четвъртък прокуратурата ще взе участие в конференция, проведена от неправителствени организации в областта на пътната сигурност, с цел да бъдат набелязани ограничения за ограничение на транспортните катастрофи. „ Постоянно се убиват деца на пътя от пияни и дрогирани водачи. Налице е рискът с опиатите към учебните заведения и изобщо разпространяването на опиати. И ненапълно остава усещането, че страната следи, дори не с интерес, в профил този развой “, сподели още основният прокурор. Той посочи, че казусът с пияните и дрогирани водачи е всеобщ и прокуратурата го е сложила още преди две години, като е показала на вниманието на законодателите експертни оферти за промени в Наказателния кодекс. „ Предложихме да се лишава колата на пийнал и дрогиран водач, тъй като истината е, че българинът най-добре усеща, когато му бръкнеш в джоба. Когато те спрат пийнал и дрогиран, приберат ти колата и я дерегистрират, пет години си я ползвай примерно за склад. И ще видите какъв брой внезапно ще намалеят тези водачи “,  обоснова нуждата от незабавни промени в Закона за придвижване по пътищата Иван Гешев.

Главният прокурор отговори и на редица настоящи въпроси на възпитаници, част от тях свързани с корупцията и акции на прокуратурата, Националната следствена работа и Министерство на вътрешните работи от последните дни.

Децата се интересуваха от ориста на 12-годишния Александър от гр. Перник, който бе в неопределеност 9 дни.  „ Най-хубавото в целия този случай е, че сподели, че българите може да се сплотяваме въпреки всичко към някакви дела. Имаше такава гражданска сила за намиране на детето, което за благополучие е живо и крепко. Това е най-важното “, сподели Иван Гешев. - Като възрастен човек си задавам въпроса дали бих оживял 9 дни без облекла, без храна и без вода в планинска околност през ноември. Да оцелея и да нямам съвсем никакви провали “. Главният прокурор увери  всички в залата, че  ще се ревизират всички вероятни версии, „ в това число дали детето е държано някъде срещу волята му. 

Иван Гешев иронизира реакциите на дребна част от обществото, което не приема върховенството на правото.

„ Само в България може да има митинги в отбрана на корупцията, на наказан на три инстанции за корупция, за разлика от Европа, където стачкуват против корупцията. В последна сметка може би ние сме страната на неограничените благоприятни условия, а не Съединени американски щати “, разяснява още основният прокурор.  

Проблемът в България не е в размерът на наказванията, въпросът е в неналичието на неотменимост. В това, че се постанова страната дълготрайно време да „ гони нарушителя “, счита Гешев. „ Гониш го да му връчиш наказателното разпореждане, гониш го да му съставиш акт, гониш го да му събереш парите. И по този начин изтича отминалостта и нищо не се случва. Ние би трябвало да забързаме процедурите, с цел да имаме бързо наказване “, уточни основният прокурор.

Той описа на учениците за своето професионално развиване. „ Аз съм основен прокурор, който, както споделят е отвън естаблишмънта, от обикновено семейство съм. 36 години, целият ми живот, е минал в магистратурата и по този начин съм станал основен прокурор “, изясни Гешев и посъветва младата публика да не следва подготвени формули и матрици, а да чете и да взима осведомени решения на база инспекцията на обстоятелствата и определяне на истината..

Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с възпитаници в разнообразни градове в цялата страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР