Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за

...
Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за
Коментари Харесай

Прокуратурата: Двама руски шпиони събират информация у нас от 2017 г.


Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от двама задгранични жители, ползващи се с дипломатически имунитет. Това оповестиха от прокуратурата.

След сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица, задгранични жители, са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването ѝ на непозната страна или непозната организация. Това е закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс.

По едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от октомври 2018 година до сегашния миг съветски жител е събирал разследваща информация, в това число такава представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва.

За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Наказателните производства против тях са спрени, тъй като се употребяват дипломатически имунитет, прецизират от обвиняването.

Пореден шпионски сюжет

Напрежението сред София и Москва на разследваща тематика е от месеци. На 9 септември м.г. стана ясно, че деятели на Национално придвижване "Русофили " са били разпитвани по отношение на следствие на шпионаж в интерес на непозната страна. Председателят на организацията Николай Малинов се снабди и с обвиняване.

Коментарът и на русофилите, и на Москва беше, че става дума за провокация.

През октомври прокуратурата оповести, че чиновник на съветското посолство е разследван поради опити да придобие поверителна информация, засягаща националната сигурност на България. Дипломатът напусна страната ни.

На 5 декември като реципрочна мярка Москва изгони български посланик.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР