Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура

...
Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура
Коментари Харесай

Гешев посрещна Кьовеши, уверен е в ефективния диалог с европейската прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев и основният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши организираха работна среща в Съдебната палата в София, след която двамата показаха задоволеност от положителното си съдействие.

 Посред нощ правната комисия закри спецсъда и спецпрокуратурата Виж още

В хода на диалога са били разисквани въпроси, касаещи взаимоотношението сред двете прокуратури по противопоставяне на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с Данък добавена стойност, изпирането на пари, корупцията и проведената престъпност, оповестиха от пресцентъра на българското държавно обвиняване.

Двете страни са изразили обща задоволеност от положителното съдействие и постигнатото досега. А обвинител номер едно у нас е изразил увереността си за продължение на ефикасния разговор сред двете институции.

На срещата са участвали и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева. От страна на Европейската прокуратура присъединяване са взели българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон - основен консултант.

Коьвеши е в България по покана на премиера Кирил Петков, с който двамата се срещнаха през вчерашния ден. Те се договориха Министерският съвет да стане контактна точка за сигнали на Европейската прокуратура. Кьовеши разяснява, че не се тормози от поръчката за контакт без посредничеството на прокуратурата сред изпълнителната власт и европейската прокуратура.

 Снимка: „ Пресцентър и връзки с обществеността “ Прокуратура на Република България

А преди срещата си с нея, Иван Гешев разяснява пред публицисти, че няма от какво да се тормози. " Притесняваме единствено непрекъснатото нарушение на правилото на господство на закона и правилото на разделянето на управляващите от българските политици ", сподели той.

Срещата се случва на фона на разглеждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, който планува закриване на профилираните съд и прокуратура и анулация на " кариерните бонуси " на членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет. Вчера Гешев предизвести народните представители в правната комисия в Народното събрание, че в случай че одобряват измененията в Закона за правосъдната власт, ще сезира Конституционния съд. В последна сметка, законопроектът мина на първо четене в комисия.

Предвидени са срещи на Лаура Кьовеши и с министъра на правораздаването Надежда Йорданова и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР