Главният прокурор Иван Гешев е приет от премиера Кирил Петков

...
Главният прокурор Иван Гешев е приет от премиера Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков и Иван Гешев се срещнаха в Министерски съвет

Главният прокурор Иван Гешев е признат от премиера Кирил Петков в Министерски съвет в петък, като двамата са обсъждали бъдещето на профилираните съдилища и прокуратури. 

От известията на кабинета и прокуратурата не излиза наяве кой е изискал срещата. 

Пресслужбата на Министерски съвет показва, че основният прокурор е апелирал " да не бъдат закривани профилираните съд и прокуратура, чиято активност по думите му дава резултат ". 

" Премиерът Кирил Петков удостовери решението на държавното управление, изразено посредством качения за публично разискване законопроект за промени в Закона за правосъдната власт  - а точно, че двете профилирани звена следва да бъдат закрити поради слабите им резултати в битката с корупцията и проведената престъпност, както и други систематични дефекти ", се споделя в информацията. 

Преди ден в Българска национална телевизия министър председателят разказа казусът на правосъдната система като " едва правораздаване и неправда в обществото ", като обвърза аргументите както с " персоналните характерности на господин Гешев ", по този начин и с това, че " институцията не работи ". 

От Прокуратурата също разгласиха известие за срещата с Кирил Петков, в което се показва, че Иван Гешев е изискал " градивен разговор сред правосъдната и изпълнителната власт и възстановяване на взаимоотношението сред правоприлагащите институции в границите на техните законови пълномощия ". 

Той е подчертал и " водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно задгранично въздействие на територията на страната, засягащо и ползите на Европейския съюз и страните членки на НАТО ". 

" Главният прокурор Иван Гешев увери министър-председателя господин Кирил Петков и в ангажираността на Прокуратурата на Република България да способства за продължение на правосъдната промяна. Иван Гешев удостовери готовността на прокурорите и следователите да вземат участие интензивно в полемиките по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед осъществяване на рекомендациите, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за господство на правото. Главният прокурор означи, че за обезпечаването на бързо, дейно и качествено правораздаване, е нужна всеобхватна промяна на правосъдната система, в това число и привеждането на наказателно-правната уредба в сходство със актуалните провокации ", се споделя в информацията на пресцентъра на прокуратурата. 

Дипломатичният звук в известието се разграничава от мненията на Иван Гешев преди седмица в Брюксел, където той разгласи, че се води " война със правосъдната власт ", за която " цената ще платят всички жители ". 

В края на декември 2021 година той беше изпратил и писмо до европейските институции и задгранични посланици с недоволства за " яростен политически напън " както против прокуратурата, по този начин и против самия себе си. 

Малко по-късно депутатите от ръководещата коалиция желаеха оставката на Иван Гешев с декларация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР