„Гирдап“ е била акционерно спестително дружествоДнес кредитирането и банковото дело

...
„Гирдап“ е била акционерно спестително дружествоДнес кредитирането и банковото дело
Коментари Харесай

Първата частна банка в България е основана в Русе

„ Гирдап “ е била акционерно спестително сдружение

Днес кредитирането и банковото дело са неразделна част от живота ни. Какво е обусловило появяването на банките, каква е историята на банковото дело у нас и коя е първата банка в България, може да разберете от публикацията, готова от.

История на банковото дело в България

Преди да ви отговорим коя е първата банка в България, ще ви срещнем с историята на кредитирането и банковото дело у нас и какви са факторите, обусловили нуждата от осъществяване на банкова активност. Възникването на банковото дело е неотлъчно обвързвано с появяването на парите и покупко-продажбите с тях, зараждането на пазарите и развиването на стоковото произвеждане. Тези фактори естествено водят до нужда от субекти със свободни капитали и познания по какъв начин да употребяват финикийските знаци сполучливо, пълноценно и по метод, гарантиращ увеличението им.

Търсейки отговор на въпроса коя е първата банка в България, следва да уточним българска или задгранична, преди или след Освобождението на страната ни. До средата на ХΙХ век по нашите земи като част от Турската империя, банки не са функционирали. Първата такава банка е Отоманската банка. Тя е отворила порти и стартирала активност през 1857 година Едва ли обаче можем да приемем тази първа турска банка за отговор на въпроса ни коя е първата банка в България.

По отношение на българското население през 1859 година е изработен опит за учредяване на примитивна българска банка – обща национална каса за българите, който опит се оказва несполучлив. Общополезните каси, наречени след Освобождението аграрни каси, подпомагащи селските стопани, са тези, които поставят основите на банковата система у нас. Първата българска банка, наподобяваща актуалните, отваря порти чак през 1879 година

Историята на първата българска банка

Коя е банката, открита през 1879 година, и коя е първата банка в България? Очаквано това е Българска народна банка, чиито правилник е одобрен на 5 януари от съветския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Официалното разкриване на първата българска банка е през същата година на 23 май, а първата банкова интервенция е осъществена на 6 юни 1879 година. Първоначално Българска народна банка не е имала право да отпечатва и пуска в обращение пари, нещо, станало допустимо с смяна в устава ѝ през 1885 година. Същата година Българска народна банка пуска в послание първите български банкноти. Българска народна банка извървява дълъг път в своето развиване и играе значима роля по време на Втората международна война. През 1952 година е стартирано сеченето на възпоменателни монети в открития Български монетен двор, а от 2007 година, защото България става част от Европейски Съюз, Българска народна банка естествено става част от Европейската система на централните банки.

Коя е първата банка в България, която е частна?

В Русе през 1881 година е открита и учредена от известни русенски търговци и финансисти първата частна банка в България – „ Гирдап “ – акционерно спестително сдружение. Това е една от най-големите банки в България по това време, като активността ѝ редовно се развива и към 1912 година тя е 3-та по величина частна банка. Тясно обвързвана била с Народнолибералната партия, като прочее сходна съгласуваност на банките с партии не е изненадващо за тези години. Фалитът на тази първа частна банка е обвързван с решение на Българска народна банка като максимален заемодател на „ Гирдап “ за пускане на процедура по оповестяване на „ Гирдап “ в неплатежоспособност. До края на 30-те години не престават процедурите по ликвидацията на частната банка, а като причина за банкрута се показва неприятно ръководство, осъществявано в изискванията на огромен спор на ползи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР